
Moselle Luxembourgeoise - Aop

Wijnen moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Voor de AOP Moselle Luxembourgeoise wordt de maximale opbrengst bepaald op 110hl/ha voor alle wijnen en 115hl/ha voor Elbing en Rivaner.
Terroirwijnen worden aangeduid met de naam van de wijngaard, hierbij wordt de kwaliteit van de wijn bepaald door het terroir. De wijngaard, beperkte opbrengsten, selectieve oogst die met de hand gebeurt en het zo natuurlijk mogelijk cultiveren zijn slechte enkele critieria die de uitstekende kwaliteit van deze wijnen verklaren. `
De aanduiding 'Coteaux de'' voor de beste wijngaarden in kantons Grevenmacher en Remich. Maximale opbrengst van 75 hectoliter/ha.
Eenvoudigere wijnen krijgen 'Côtes de' gevolgd door de dorpsnaam. De opbrengst ligt hier tussen 75 en 100 hl/ha.
Daarnaast moeten de wijnen door een commissie 'het Marque Nationale", worden onderzocht. Men werkt met een 20 puntensysteem.
Appellation Contrôle : minimaal 12 punten scoren
Vin Classé: tussen 14 en 15,9 punten
Premier Cru : tussen 16 en 17,9 punten
Grand Premier Cru : meer dan 18 punten.
Dorp:
Schengen, Remerschen, Schwebsange, Wintrage, Wellenstein, Bous, Bech-Kleinmacher, Remich, Stadtbredimus, Greiveldange, Lenningen, Canach, Gostingen, Ehnen, Wormeldange, Niederdonven, Ahn, Machtum, Grevenmacher, Mertert, Wasserbillig
Hoogte wijngaarden:
tussen 150 en 250 meter
Oriëntatie:
Linkeroever van de moezel
Herkend sinds:
Oppervlakte
1935
1246 ha
Kwaliteitsniveau
Vinificatie regels:
Naast de standaard vinificatie technieken (inox vaten, Houten vaten of barriques, Gecontroleerde spontane gisting), produceert men ook Vendage Tardive, Vin de Paille en Vin de Grace. (sinds 8 januari 2001)
Terroir
Schelpkalk
Keuper

Mergel
Wijndomeinen
Domaine Viticole Charles Decker
Remerschen, Schengen, Luxemburg