Auxerrois

De auxerroisdruif is een witte druif die veel voorkomt in wijngaarden in Luxemburg en in de Franse wijnstreek de Alsace. De druif is vernoemd naar het kleine Franse graafschap Auxerre, dat in Bourgogne ligt.

De druif is al een oude druif en wint nog elk jaar aan belang.

De witte druif groeit uitstekend op leisteen en is eerder rijp dan de Pinot Blanc.Hij heeft wel wat meer body en iets hoger alcoholpercentage dan de Pinot Blanc.

Deze druif wordt aangeplant als een van de belangrijkste voor de crémant d'Alsace.

Auxerrois

De smaken in witte wijnen die gemaakt worden van de auxerroisdruif zijn divers. De noordelijke wijnstreken zorgen voor lichte witte wijnen die soms neutraal kunnen zijn in de smaak.
In het aroma van wijn van de auxerrois zit een geur van witte chocolade en groene appel. Deze milde geuren gaan gepaard met de geur van bomen en gras. Naast deze aroma's worden ook aroma's van frisse citrusvruchten genoemd.

Alternatieve namen:

Pinot auxerrois ; Oksera ; Blanc de Kienzheim

Afkomst: 

Kruising van Pinot en Gouais Blanc