Johanniter

Johanniter is een witte druivensoort. De druif is in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut in Freiburg gekweekt als schimmel-resistent. De druif is genoemd naar de kweker, omdat hij als hoofd van het Freiburger instituut zo'n vooruitziende blik had betreft schimmel-resistente druivenrassen.

Uiterlijke overeenkomst met haar moeder-druif de Riesling, zijn onmiskenbaar. Zowel de druif, tros als het blad. De oogsttijd ligt wat vroeger in het jaar.

Tegen valse en echte meeldauw is de druif redelijk goed bestand en bovendien vorstbestendig. Daarentegen is zij gevoelig voor chlorose en vatbaar voor botrytis en zwarte rot.

Johanniter

De smaak komt overeen met Riesling. De druif is echter minder zuur dan de riesling. Ze zorgen voor frissere en neutralere wijnen dan wijnen gemaakt van riesling.

De aroma's gaan van limoen tot groene appel, zelfs Spaanse chilipeper.

Alternatieve namen:

-

Afkomst: 

Kruising tussen Riesling, Seyve-villard, Ruländer en Gutedel