top of page

Iedereen kan proeven ....en het zeker leren

Binnen de Vlaamse wijngilde en ook onze commanderij raden we als startmethode de KARAAT methode aan.

Deze methode werd gebruikt door Cees van Casteren in zijn boek 'Proeven als een Pro'.

Hieronder vinden jullie in het kort deze methode en enkele hulpmiddelen

(K)leur

Eerste stap is kijken naar de wijn. Wat zie je in het glas? Witgeel - Goudgeel ? Transparant rood - Donkerrood met bruine tinten of eerder purper?  Hieruit kan je al heel wat afleiden rond de dikte van de schil, veroudering van de wijn, gefilterd of niet.

(A)roma's

Tweede stap is het ruiken, deze stap bestaat uit 3 kleine acties:

1. ruiken zonder te walsen geeft je de aroma's van de druif of primaire aroma's (rood fruit, citrus,..)

2. ruiken na het walsen geeft je de aroma's van de wijnbouwer of secundaire aroma's - bv. houtgebruik (vanille,toast) of malolactische omzetting (boter)

3. tertiaire aroma's komen naar boven bij veroudering (mokka, tabac)

(R)estsuikers

Tweede stap is het ruiken, deze stap bestaat uit 3 kleine acties:

1. ruiken zonder te walsen geeft je de aroma's van de druif of primaire aroma's (rood fruit, citrus,..)

2. ruiken na het walsen geeft je de aroma's van de wijnbouwer of secundaire aroma's - bv. houtgebruik (vanille,toast) of malolactische omzetting (boter)

3. tertiaire aroma's komen naar boven bij veroudering (mokka, tabac)

(A)ciditeit

In deze beoordeling bespreek je het mondgevoel rond de zuren. Zijn de zuren scherp? of eerder romig of citruszuurtjes

(A)lcohol

De alcohol is geen smaak op zich maar een smaakdrager. Je herkent alcohol vooral aan een branderig gevoel achter in de keel.

(T)annine

Tannine benader je best op 2 niveau's: de aanwezigheid (afkomstig van schil, takjes, pitten) maar ook naar rijpheid. Zo kunnen er veel tannines aanwezig zijn maar mooi zacht aanvoelen of net heel bitter

En nu maar oefenen

Weet dat je geleidelijk je aroma en smaakgeheugen moet oefenen. 

Weet dat er niet één waarheid is

Weet dat net verschillende meningen bedraagt tot het sociale karakter van wijnproeven

 

Kortom veel plezier met het wijnproeven..

Proeven.jpg
Carte_Des_Aromes_FR.jpg
bottom of page