Frankrijk: Jura

•    De Jura is een klein gebied aan de grens met de Alpen, in het oosten van Frankrijk. De wijngaarden strekken zich uit over 80 km aan de voet van het Juragebergte. Het is vooral bekend om zijn ‘Vin Jaune’ (op basis van savagnin) en zijn ‘Vin de Paille’.

Er zijn 5 grote druivenrassen:

  • 14% poulsard (ook gekend als ploussard of pupillin),

  • 8% trousseau en

  • 13% pinot noir in rood;

  • 45% chardonnay en

  • 15% savagnin in wit.

 

De streek is onderverdeeld in de volgende aop’s:

  • Arbois,

  • Côtes du Jura,

  • L’Etoile,

  • Château-Chalon (meest vermaarde Vin Jaune),

  • Crémant du Jura (mousserend),

  • Macvin du Jura (zoete wijn) en

  • Marc du Jura (eau-de-vie).

•    Vin Jaune: de savagnindruif wordt laat geplukt en krijgt na vinificatie als droge witte wijn een fustlagering van 6 jaar en 3 maanden, zonder ouillage. Tijdens deze periode vormt er zich een laagje goede schimmel, flor genoemd.

 

Dit geeft de wijn een karakteristieke smaak van noten en gedroogd fruit. 1/3 van de wijn raakt in die tijd verdampt. De wijn wordt gebotteld in de beroemde clavelin, een speciale brede fles van 62,5 cl en kan tientallen jaren bewaard worden.