Italië : Midden (Marche, Abruzzo, Molise, Umbria & Lazio

Langs de Adriatische kust liggen tussen Emilia-Romagna en Puglia de wijngaarden van de Marche, Abruzzo en Molise (van noord naar zuid). De wijngaarden liggen er langs de golvende hellingen die zich tussen de kust en de Apenijnen bevinden.

 

Het klimaat wordt getemperd door de zee, met ten noorden van Ancona meer continentale invloeden en ten zuiden een meer Mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog.

 

In de Marche vinden we naast trebbiano en sangiovese ook interessante verdicchio – onder meer in de Verdicchio dei Castelli di Jesi – en montepulciano – met de Rosso Conero doc en Conero docg. Rosso Piceno of kortweg Piceno is een blend van montepulciano en sangiovese die in bijna het volledige gebied wordt geproduceerd.

 

Abruzzo is vooral gekend om zijn fruitige montepulciano d’abbruzzo (rood) en lichte trebbiano d’abbruzzo (wit) die afkomstig kunnen zijn uit het hele gebied. Ze moeten minstens 80% bevatten van respectievelijk montepulciano en trebbiano.

Zowel Umbrië als Lazio produceren grote hoeveelheden witte wijn. In Lazio zijn dat onder meer de doc’s Frascati, ten zuiden van Rome en est! est!! est!!! di montefiascone in Noord-Lazio, gebaseerd op een blend van trebbiano en malvasia, soms aangevuld met viognier of chardonnay. De belangrijkste doc voor witte wijn in Umbrië is Orvieto, waar de trebbiano aangevuld wordt met grechetto, chardonnay en sauvignon blanc.

•    De weinige rode wijnen in Lazio vallen meestal onder de igt Lazio en worden gemaakt van internationale druivenrassen, vaak in bordeaux-stijl. Umbrië heeft een grotere traditie van rode wijnen, met een aanplant van vooral sangiovese, merlot, cabernet sauvignon en de lokale sagrantino. Doc rosso di montefalco is een blend van sangiovese (60-70%) en sagrantino (10-15%), soms aangevuld met merlot. De docg montefalco sagrantino is een krachtige rode wijn met veel tannine, die als passito een zoete versie heeft.

Molise is een bergachtig gebied. Naast de regionale appellatie Molise is er de doc Biferno voor witte wijnen van trebbiano en rode wijnen van montepulciano.

Umbrië en Lazio liggen ten zuiden van Toscane, westelijk van de Apenijnen. Lazio heeft een lange kuststrook langs de Tyrrheense zee, daar waar Umbrië geen toegang tot de zee heeft.

•    Het klimaat van Lazio wordt getemperd door de zee, dat van Umbrië door de hoogte van de heuvels en bergen die voor verkoeling zorgen in het anders zeer warme gebied.

•    Rosso piceno moet als blend samengesteld zijn uit 35 tot 85% montepulciano en 15 to 50% sangiovese. Rosso piceno sangiovese moet minstens 85% sangiovese bevatten. Rosso piceno superiore komt uit een afgebakend gebied van 13 gemeenten in het zuiden van de Marche.

•    Colli Pesaresi in het noorden van de Marche produceert elegante sangiovese.

•    De Abruzzo doc kent vijf subregio’s (Alto Tirino, Casauria, Teate, Terre dei Peligni en Terre dei Vestini) die traditioneel geassocieerd werden met montepulciano van betere kwaliteit. De productienormen zijn er strenger. Er is één docg, Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane.

•    Molise kent een diversificatie van druivenrassen, met onder meer fiano, greco di tufo en aglianico uit het naburige Campania. Tintilia del Molise is de enige doc op basis van tintilia, een van de weinige lokale druivenrassen, die op minstens 200 meter hoogte moet aangeplant zijn.

•    Umbrië heeft naast Orvieto met Spoleto een tweede appellatie voor enkel witte wijn; hier is de lokale trebbiano spoletino voor minstens 50% verplicht. Sinds 1990 mag er ook witte montefalco gemaakt worden, van minstens 50% grechetto aangevuld met onder meer trebbiano toscano. De doc Colli Martani voor zowel wit als rood laat een grote vrijheid in de keuze van lokale of internationale druivenrassen.

•    In Lazio zijn er enkele kleinere appellaties voor met lokale druivenrassen: doc Cori, met de nero bueone di cori; de cesanese is dan weer de druif voor doc Cesanese di Affile en docg Cesanese del Piglio.