< Back
Champagne Veuve Clicquot

Champagne Veuve Clicquot

Naar deze proeverij werd al jaren uitgekeken en dankzij de degelijke uitleg van Bruno Dagnée kregen we een mooi zicht op het champagne huis Veuve Clicquot. Het is wel jammer dat we nooit de presentatie hebben mogen ontvangen.

20200918-Front.png
Henri 2.jpg

Henri's verslag van onze proeverij

Het Champagnehuis VEUVE CLICQUOT, de Wijnproefavond

Op vrijdag 11 februari 2022 had de Commanderij Bellebeek haar proefavond met als thema ‘Champagne Veuve Clicquot’, waarbij de producten van dit champagnehuis werden voorgesteld : eerst vier stille witte wijnen, waaruit nadien de verschillende soorten champagnes worden geassembleerd, daarna volgen vier champagnes. De eminente gastspreker was Mr. Bruno DAGNÉE , œnoloog van Maison Veuve Clicquot Ponsardin (VCP). Het welkomstwoord van onze Voorzitster Simonne werd gericht tot ongeveer 75 aanwezigen, waaronder een tiental genodigden. Zij sprak haar tevredenheid uit over het feit dat we eindelijk weer een mooie avond konden beleven na al die Covid-problemen. Ze kondigde ook nog enkele activiteiten aan van de Vlaamse Wijngilde voor de komende maanden, zoals de wijnronde op 15 mei aanstaande (over Belgische wijnbouwers) en het feest van de Vlaamse Wijngilde. Het champagnehuis Veuve Clicquot Ponsardin is een zeer prestigieuze Grande Marque dat de naam draagt van de jong weduwe geworden mevrouw Clicquot, die in het begin van de 19e eeuw haar leven wijdde aan de ontwikkeling van haar champagnehuis. De wijn behoort tegenwoordig tot de meest gereputeerde van de streek. De ‘Brut’ zonder jaartal met zijn beroemd geel-oranje etiket, is een van de beste en karaktervolste in zijn soort. De beroemdste cuvée, La Grande Dame, is een rijke mengeling van meer dan twee derden Pinot Noir en minder dan één derde Chardonnay. Dit huis in Reims, dat vandaag deel uitmaakt van de groep LVHM (Louis Vuitton Moët-Chandon, eigenaar van meerdere champagnehuizen), bezit meer dan 280 ha wijngaarden. Onze gastspreker Mr. Bruno DAGNÉE meldde ons (natuurlijk in de taal van Molière) dat de firma Veuve Clicquot gesticht werd in 1741 (meer dan 250 jaar geleden), dat deze reeds zeer vroeg handel dreef met België (levering in 1776 van 50 flessen aan een zekere Mr. CANTE in Gent) en dat in 2021 ons land in de top tien stond van hun meest beleverde exportlanden. De hoofdzetel is gevestigd in de gemeente Bouzy (centrum van de Champagne-streek, nabij de Marne; zie Kaart 2), in ‘le Clos Colin’.

De druivenrassen

Hun meest geteelde druivenrassen zijn Pinot Noir, Chardonnay en (Pinot) Meunier. Ze vormen samen meer dan 85% van de oogst, daarnaast verwerken ze nog een viertal kleinere regionale rassen. De firma Veuve Clicquot (VCP) beheert wijngaarden met overwegend een goede ligging in de Champagne-streek en bezit een uitgebreid netwerk van ondergrondse grotten en ‘zalen’ in de krijtrotsen voor de opbouw en de bewaring van haar wijnen. Ze bezit ook een aantrekkelijke wijnwinkel voor verkoop van haar producten aan toeristen en passanten. De drie belangrijkste druivensoorten bij VCP zijn Pinot Noir, Chardonnay en Meunier. In elke assemblage van VCP is Pinot Noir de voornaamste druif. Het assembleren wordt gekenmerkt door een verwerking volgens de tradities en met de kunst van het verouderen (minstens 3 jaar). Spreker noemt de druif een ‘cépage délicat et subtil’ met een ‘large palette aromatique et variété de structure’ (Excuseer ons de Franse termen maar voor iedere wijnkenner behoren deze tot hun dagelijkse wijnjargon. N.v.d.r.). Deze druif maakt zeker 50% uit van al hun ‘cuvées’ en biedt de wijnen ‘force, complexité, richesse aromatique et élégance’. Wat assemblage en veroudering (‘assemblage et vieillissement’) betreft, beheert de firma VCP vier verzamelingen van wijnen : 1.Vins de base (700 ‘vins élaborés’ die ieder jaar geperst worden). 2.Vins de réserve (500 wijnen) bestaande uit drie categorieën van stille witte wijnen : -Vins jeunes : jonge wijnen die 1 tot 4 jaar oud zijn; -Vins matures : rijpe wijnen die 5 tot 10 jaar oud zijn; -Vins épices : kruidachtige wijnen die meer dan 10 jaar (tot 30 jaar) oud zijn. De wijnen ‘Vins de réserve’ worden zo nodig tweemaal per jaar geproefd en wanneer ze ‘rijp’ zijn worden ze opgenomen in een champagnemengsel. De bedoeling van het mengen van de witte wijnen is om ieder jaar dezelfde champagnesoorten te assembleren door een oordeelkundige keuze van de verschillende componenten. Normaal is ieder eindproduct ‘champagne’ gemaakt als een mengsel van wijnen die minstens 4 jaar ouderdom hebben. Het doel is ieder jaar dezelfde champagnesoorten te assembleren door oordeelkundige keuze der componenten uit de vele ‘vins de réserve’. Ieder jaar bij het persen worden de grote hoeveelheden most in grote, bovengrondse stalen tanks opgeslagen, alwaar de eerste gisting van de ‘vins de base’ begint. Verschillende persingen leveren ook verschillende basiswijnen, ieder van deze troebele wijnen heeft zijn eigen karakteristieken en krijgt een eigen codenummer (e.g. VM07) om zijn inhoud te benoemen bij de meer dan 1200 ‘citernes’. Kleine persingen worden veeleer opgeslagen in houten vaten (barriques) voor de eerste gisting. Na de winter worden deze stille basiswijnen dan ‘versneden’ (gemengd) en gebotteld. Deze flessen van de ‘vins de réserve’ worden overgebracht naar bovengrondse of ondergrondse kelders voor de tweede gisting. Sommige van deze ondergrondse stapelplaatsen zijn echte ‘cathédrales’ uitgehouwen in de krijtrotsbodem. Enkele maanden voor de definitieve afwerking worden de flessen omgekeerd in ‘pupitres’ geplaatst en ondergaan een regelmatige ‘remuage’, zodat de afgestorven gistcellen, het ‘dépôt’, langzaam naar beneden zakken. Na een drietal maanden in de schudtafel gebeurt dan de ‘dégorgement’ om de bezinkselprop te verwijderen. Alvorens een nieuwe kurk aan te brengen wordt de inhoud van de fles aangevuld met de ‘dosage’, waardoor het uiteindelijke karakter van de jonge champagne bepaald wordt. In principe is deze champagne al klaar om gedronken te worden, maar in de praktijk krijgt hij nog een tweetal jaren rust opdat de ‘dosage’ dan beter in de wijn kan opgaan. Uiteindelijk krijgt de fles haar schitterende verpakking, de juiste etikettering en de ‘muselière’ met fantasieplaatje om de kurk goed vast te verankeren. Dan is de fles champagne klaar voor de verkoop.

Deel 1 van Proeverij:: Stille Wijnen: de basis van champagnes

Tamaral Rosado 2019.png

1°) Basiswijn (Vin de base) is een wijn van Pinot Noir van 2021, gewonnen op de Montagne de Reims. Hij is jong, kende een slechte lente, bevat veel zuren, is nog troebel, mineraal en smaakt vooral naar citroen en pompelmoes. Het is één van de 700 ‘vins élaborés’.

2°) Réserve jeune : afkomstig van Ambonnay – 2019
Klare witte wijn met ‘fraîcheur, fruité, vivacité et énergie’.

3°) Réserve mature : afkomstig van Verzy – 2008
Bij deze wijn zijn de zuren reeds in evenwicht; hij bezit ‘structure, texture, maturité et énergie’.

4°) Réserve épices : afkomstig van Aube - 1996
Wijn met ‘complexité, arômes tertiaires’; bevat nog altijd zuren (1996 was een jaar met veel zuren), maar is volledig gerijpt, in Aube bekomen we zeer minerale wijnen; hij mag nog evolueren.

Deel 2 van Proeverij : Champagnes

Carte jaune – le style et la qualité VCP - 2016

Tamaral Rosado 2019.png

De firma Veuve Clicquot biedt een gamma van een tiental verschillende champagnesoorten aan, verdeeld over vier groepen : de zoete soorten (meestal bestemd voor party’s en opbouw van cocktails), de soorten ‘demi-sec’ (meer fruitige soorten), rosé-champagne (reeds in gamma sinds 1818, bevat 10 à 20% rode wijnen) en de betere ‘brut’ en ‘brut millésimé’-soorten.
Op onze proefavond worden er vier champagnes aangeboden, gradueel stijgend in kwaliteit :

Carte jaune – le style et la qualité VCP - 2016:
met samenstelling 50 – 55% Pinot Noir,
28 – 33% Chardonnay,
15 – 20 % Meunier (zorgt voor meer fruitigheid en ‘rondeur’).
Deze assemblage bevat 40 – 50% ‘vins de réserve’, werd aangevuld met ‘vins de base’ en hij kreeg een ‘dosage’ van 10 gr/l. Hij is nog relatief gesloten, heeft een smaak van appel en een goede afdronk.

Champagne Extra brut – extra old – la sensation de pureté

Tamaral Rosado 2019.png

Extra brut – extra old – la sensation de pureté

met samenstelling 50% Pinot Noir (geeft expressiviteit),
30% Chardonnay (maakt crémeux),
20 % Meunier (zorgt voor ‘rondeur’).
Deze assemblage is 100% ‘vins de réserve’ van de acht beste recente jaren (1990, 1998, 1999, 2006, 2008, 2009, 2010 en 2012) en kreeg een’ dosage’ van 3 gr/l.

Champagne - VCP – Rosé 2012 – l’expression du millésimé

Tamaral Rosado 2019.png

VCP – Rosé 2012 – l’expression du millésimé

met samenstelling 51% Pinot Noir, 34% Chardonnay, 15% Meunier,
en daarna toevoeging van 13% ‘vin rouge’ (deels opgevoed in ‘foudres’)
Hij kreeg een ‘dosage’ van 8 gr/l. Alle wijnen waren van het jaar 2012 en er werden 37 ‘foudres’ gebruikt voor de ‘assemblage millésimée’. Deze rosé-champagne heeft de nodige ‘rondeur, richesse aromatique et equilibre’.

Champagne - La Grande Dame 2008 – l’excellence VCP

Tamaral Rosado 2019.png

La Grande Dame 2008 – l’excellence VCP

Bestaat uit 92% Pinot Noir en 8% Chardonnay, ‘uniquement des grands crus champenois’ met minimum 7 jaren keldering; hij kreeg een ‘dosage’ van 6 gr/l.


Dit paradepaardje van VCP heeft harmonie, is ‘soyeux’ (zijdeachtig) en heeft ‘rondeur’; een waardige afsluiter van deze boeiende wijnproefavond.

Onze sprankelende wijnavond werd afgerond met een rijkelijk uitgebreide en feestelijk versierde zalmschotel van het Huis AQUALIS. Bedankt, want dat was smullen !
Mr. Bruno DAGNÉE van harte dank voor de boeiende en œnologisch geslaagde wijnavond. We hebben veel bijgeleerd en vooral goed gedronken.

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png