
Aanvang en Verloop
Voordracht ‘Ribera del Duero’ door Mr. Dirk RODRIGUEZ, hoofdredacteur magazine Vino.be
Tamaral Rosado 2019

En nu kunnen we eindelijk onze proeverijkunst in de praktijk brengen.
De sessie bestaat uit vier delen : een eerste deel is de kennismaking met een goede roséwijn, de drie volgende delen zijn telkens een vergelijking van drie rode wijnen van gelijkaardige kwaliteit. Bij deze proeverij komt de aangeboden “placemat” goed van pas ter ondersteuning van de uitgebreide lijst van voorgestelde wijnen.
Maar eerst de roséwijn : Tamaral Rosado 2019 van het wijnhuis Bodegas y Viñedos Tamaral (Valladolid), uit het dorp Pesquera de Duero. Deze lichtkleurige roséwijn wordt verkregen uit 100% Tempranillo-druif. Hij is mooi fruitig met mollige smaak van aardbeien en iets sinaasappel en rijpe appel. Deze voortreffelijke rosé wordt verkregen volgens de Saignée-methode en heeft 13% alcohol.
Na de algemene proefbeurt van de wijn(en) toont de gastspreker ons een slide met alle relevante gegevens van elke wijn : druif, gebied, pluk, rijping en lagering, geur, kleur, smaak, alcoholgehalte, e.a.
Caramimbre Roble 2019

Nu volgen drie deelsessies met telkens drie rode wijnen van gelijkaardige kwaliteit.
We maken de eerste deelsessie met de volgende wijnen op onze placemat (wijnen 1, 2 en 3) :
1. Carramimbre Roble 2019 , wijnhuis Bodegas Carramimbre (Valladolid);
2. Dominio De La Abadesa 2018 , wijnhuis Altos De Ontañon (Burgos);
3. Emilio Moro 2018 , wijnhuis Bodegas Emilio Moro (Valladolid).
De proeven leren ons :
Carramimbre Roble 2019 : 90% Tempranillo en 10% cabernet sauvignon; een jongere wijn met 3 maanden op eiken vat (Roble), paarsrode kleur, 14,5% alcohol, smaak van jong rood fruit, full body, lange afdronk.
Dominio De La Abadesa 2018

Dominio De La Abadesa 2018: 100% Tempranillo, 3 maanden rijping op Amerikaanse eik, paarsrode kleur met purperen rand, 13,5% alcohol, medium body, smaak iets bitter, aardbei en kers, lichte pepertoets, middellange afdronk met bittertje.
Emilio Moro 2018

Emilio Moro 2018 : 100% Tempranillo, 12 maanden op eik, donkerrood met purperen rand, 14,5% alcohol, is feitelijk een “crianza” (maar om budgettaire reden gewoon “cosecha”), evenwichtige smaak en zachte tannine.
Na de publieke beoordeling van de drie wijnen toont de gastspreker een slide van iedere wijn met zijn specifieke karakteristieken. Dit zal ook gebeuren na de tweede en de derde deelsessie van drie rode wijnen.
De Proefsessie - Valle de Nabal Roble 9 meses 2017

De tweede deelsessie omvat wijnen 4, 5 en 6 :
4. Valle de Nabal Roble 9 meses 2017 , wijnhuis Bodegas Navarro Balbas (Burgos);
5. Resalte ‘Vendimia Seleccionada’ 2017 , wijnhuis Bodegas Resalte De Peñafiel (Val.);
6. Alonso Del Yerro 2016 , wijnhuis Viñedos Alonso Del Yerro (Burgos).
De proeven leren ons :
Valle de Nabal Roble 9 meses 2017: 100% Tempranillo, 9 maanden eik, geur en smaak van kers en braambes, 14% alcohol, tannine, afdronk middellang.
Resalte ‘Vendimia Seleccionada’ 2017

Resalte ‘Vendimia Seleccionada’ 2017 : 100% Tempranillo, die groeit op een hoogte van meer dan 900 m, 12 maanden in eiken vaten van 500 liter (Franse eik), 14,2% alcohol.
Alonso Del Yerro 2016

Alonso Del Yerro 2016: 100% Tempranillo die groeit boven 800 m, 12 maanden op Franse eik, fruitig, 14% alcohol, smaak van vanille, mokka en peper, sappigheid, mooie tannines, lange afdronk.
Na de publieke beoordeling weer de gebruikelijke slide per wijnsoort.
Familia Comenge Reserva 2016

De derde deelsessie omvat wijnen 7, 8 en 9 :
7. Familia Comenge Reserva 2016 , wijnhuis Comenge Bodegas Y Viñedos (Valladolid);
8. Yotuel ‘Finca De Valdepalacios’ Reserva 2013 , wijnhuis Bodegas Y Viñedos Gallego Zapatero (Burgos);
9. Real Sitio De Ventosilla Gran Reserva 2009 , wijnhuis Real Sitio De Ventosilla (Madrid).
De proeven van deze topwijnen leren ons :
Familia Comenge Reserva 2016 : 100% Tempranillo, deze wijn is zeer gesloten en moet eerst goed gewalst worden om zijn geur en smaak los te maken, hij bevat veel alcohol en fruit, 27 maanden op eik leiden tot een intense neus.
Yotuel ‘Finca De Valdepalacios’ Reserva 2013

Yotuel ‘Finca De Valdepalacios’ Reserva 2013 : ook hier eerst walsen, smaak is weelderig met donker fruit (braambes, cassis), peper en munt, mooie zuurtegraad, 14,5% alcohol, lange afdronk, mooie balans fruit-tannine.
Real Sitio De Ventosilla Gran Reserva 2009

Real Sitio De Ventosilla Gran Reserva 2009: “bruine wijn”, vrij expressief, fruitig, voldoende volume maar “oud”, lange finale maar droogtrekkend gevoel in de mond (is te oud), 24 maanden op Franse eik (van Nevers) en 6 maanden in eiken ‘foudre, 15% alcohol.
Na de publieke beoordeling opnieuw de gebruikelijke drie slides.
Tijdens deze derde deelsessie wordt ook een bordje geserveerd met versnaperingen van de bezochte streek : groene olijven op olie, zachte en harde kaas, schijfjes charcuterie.
Dit is dan het einde van een lange proefavond over een zeer interessante wijnregio van Noord-Spanje. Aan iedereen proficiat en bedankt !