top of page
< Back
Mini Vertical Bordeaux en Bourgogne

Mini Vertical Bordeaux en Bourgogne

Deze keer een verticale van Bourgogne en Bordeaux. Van 2 domeinen krijgen we 4 jaargangen te proeven, je leert echt de invloed van het klimaat op samenstelling van de wijnen herkennen.

20200918-Front.png
Henri 2.jpg

Henri's verslag van onze proeverij

Bourgogne - Côte d’Or - Meursault

De wijnstreek Bourgogne is groot en veelzijdig. Het gebied bestaat uit meerdere departementen en loopt van Sens (een 100 km ten zuidoosten van Parijs) tot aan Bourg-en-Bresse (een 100 km ten westen van Genève), van de Loire tot aan de Saône. Kaart 2 – Bourgogne – Côte d’OrDe vineuze Bourgogne omvat veel meer dan alleen de Côte d’Or, het trotse centrum van de Bourgondische wijnbouw. Dit is een ongeveer 50 km lange, smalle strook van wijngaarden ten zuiden van de stad Dijon. Ze wordt opgesplitst in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune; noordelijk ligt Chablis, zuidelijk hebben we de Chalonnais, de Mâconnais en de Beaujolais. De appellation Meursault ligt in de zuidelijke helft van de Côte de Beaune, onder Volnay en Auxey-Duresses en boven Puligny en Chassagne. Meursault is het grootste stadje van de Côte d’Or en geniet een grote reputatie vanwege zijn witte wijnen. Hier en in de meer zuidelijke dorpen geeft de chardonnay de mooiste droge witte wijnen van Frankrijk. De Meursault-wijn is pas dan waardevol als hij zeer droog, gelijkmatig zacht en pittig is. Er moet steeds een vleugje groen zijn in zijn bladgouden kleur. Deze wijn is verbazend duurzaam. Toch heeft Meursault aan zijn noordgrens een wijngaard met pinot noir van formaat, maar omdat Meursault nadrukkelijk geassocieerd wordt met witte wijnen heeft deze rode wijn de appellation Volnay-Santenots. Dat is uniek. De rest van de uitgestrekte wijngaarden van Meursault (meer dan 400 ha) is bijna volledig beplant met chardonnay. Chardonnay is de meest succesvolle witte druif ter wereld. Zij past zich erg goed aan en is geschikt om een brede scala van wijnen te maken in een brede waaier van locaties. Naast de assemblages met pinot noir en pinot meunier voor de gewone champagnes wordt de Blanc de Blancs gemaakt van pure chardonnay. Deze druif levert sterke fruitaroma’s, vooral van citrusvruchten. De beste Chardonnay’s, zoals in witte Bourgogne en Champagne, verouderen goed; anderen, vooral deze die niet op eik gerijpt zijn, kunnen reeds jong gedronken worden. Deze witte Meursault-wijnen hebben vaak een gele kleur met een zweem groen en ze hebben door het hoge glycerine-gehalte vaak een rijke, zachte geur en smaak, terwijl ze volkomen droog zijn. Als ze de tijd krijgen om de rijpen is er vaak een karakteristieke toon van hazelnoot of geroosterde amandel in terug te vinden. Ze zijn ronder, voller dan de wijnen van Puligny, maar kunnen even subtiel zijn. De beroemdste wijngaarden liggen in het zuidelijk deel van het dorp. Halverwege de helling vinden we daar les Perrières, les Charmes en les Genevrières als de drie bekendste Premiers Crus. Meursault heeft vele goede climats, maar geen enkele Grand Cru. Hoog op de helling zijn in het recente verleden nieuwe wijngaarden gecreëerd en daarvan produceert men frisse, iets minder ronde wijnen onder namen als les Tillets en les Narvaux.

Bordeaux - Libournais - Néac

De stad Bordeaux, in het Franse departement Gironde, ligt op 562 km ten zuidwesten van Parijs, even onder de 45e breedtegraad en is de zesde stad van Frankrijk. De streek van Bordeaux, Le Bordelais genaamd, ligt aan de boorden van de waterlopen Garonne, Dordogne en Gironde en ze is het grootste gebied voor kwaliteitswijnen van Frankrijk. Ongeveer een derde deel van het agrarisch oppervlak is bedekt met wijnstokken. Hier zorgen zo’n 50.000 producenten op meer dan 100.000 ha wijngaard jaarlijks gemiddeld voor meer dan vier miljoen hectoliters wijn of meer dan 660 miljoen flessen, kwalitatief van goed tot uitstekend. Dat is dan meteen ook een productie die twaalfmaal hoger ligt dan in Bourgogne, maar toch slechts 5% uitmaakt van de totale productie van heel Frankrijk. Het is ook ongeveer evenveel als in heel Duitsland. De Rechteroever (Rive Droite) van de Bordelais is het gehele gebied ten noorden van de Dordogne, één van de twee grote waterlopen, die zich enkele kilometers stroomafwaarts van Bordeaux verenigen tot de brede Gironde. De rechteroever wordt verdeeld in twee zones met ieder een eigen karakter : •de Libournais, samen met Fronsac, ten noorden van de Dordogne en oostelijk van Bordeaux, •het gebied van Bourg en Blaye langsheen de Gironde (noordelijk van Bordeaux). Beide zones samen vormen ongeveer één vierde van de totale wijnbouwoppervlakte van de Bordelais, waarin de Libournais als grootste ongeveer 13.000 ha wijnvelden omvat. De wijnregio Libournais bestaat uit vier grote appellations : -Saint-Emilion omvat de stad Saint-Emilion , samen met de vier randgemeenten Lussac, Montagne, Puisseguin en Saint-Georges ; -Pomerol omvat het stadje Pomerol en de nabijgelegen gemeenten Lalande en Néac ; -Fronsac , het stadje gelegen tussen Dordogne en Isle met deelgebied Canon Fronsac ; -Côtes de Francs en Côtes de Castillon , het meest oostelijk gelegen gedeelte, waarvan de wijnen meestal op de markt komen als AC Bordeaux Supérieur of AC Bordeaux. De regio van Libourne produceert vooral rode wijnen van hoog niveau en behoort tot de grote Appellation Bordeaux.

Domaine Jean-Philippe Fichet

Tamaral Rosado 2019.png

De wijnstreek Bourgogne is groot en veelzijdig. Het gebied bestaat uit meerdere departementen en loopt van Sens (een 100 km ten zuidoosten van Parijs) tot aan Bourg-en-Bresse (een 100 km ten westen van Genève), van de Loire tot aan de Saône.

De vineuze Bourgogne omvat veel meer dan alleen de Côte d’Or, het trotse centrum van de Bourgondische wijnbouw. Dit is een ongeveer 50 km lange, smalle strook van wijngaarden ten zuiden van de stad Dijon. Ze wordt opgesplitst in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune; noordelijk ligt Chablis, zuidelijk hebben we de Chalonnais, de Mâconnais en de Beaujolais.

De appellation Meursault ligt in de zuidelijke helft van de Côte de Beaune, onder Volnay en Auxey-Duresses en boven Puligny en Chassagne. Meursault is het grootste stadje van de Côte d’Or en geniet een grote reputatie vanwege zijn witte wijnen. Hier en in de meer zuidelijke dorpen geeft de chardonnay de mooiste droge witte wijnen van Frankrijk. De Meursault-wijn is pas dan waardevol als hij zeer droog, gelijkmatig zacht en pittig is. Er moet steeds een vleugje groen zijn in zijn bladgouden kleur. Deze wijn is verbazend duurzaam.
Toch heeft Meursault aan zijn noordgrens een wijngaard met pinot noir van formaat, maar omdat Meursault nadrukkelijk geassocieerd wordt met witte wijnen heeft deze rode wijn de appellation Volnay-Santenots. Dat is uniek. De rest van de uitgestrekte wijngaarden van Meursault (meer dan 400 ha) is bijna volledig beplant met chardonnay.

Chardonnay is de meest succesvolle witte druif ter wereld. Zij past zich erg goed aan en is geschikt om een brede scala van wijnen te maken in een brede waaier van locaties. Naast de assemblages met pinot noir en pinot meunier voor de gewone champagnes wordt de Blanc de Blancs gemaakt van pure chardonnay.
Deze druif levert sterke fruitaroma’s, vooral van citrusvruchten. De beste Chardonnay’s, zoals in witte Bourgogne en Champagne, verouderen goed; anderen, vooral deze die niet op eik gerijpt zijn, kunnen reeds jong gedronken worden.
Deze witte Meursault-wijnen hebben vaak een gele kleur met een zweem groen en ze hebben door het hoge glycerine-gehalte vaak een rijke, zachte geur en smaak, terwijl ze volkomen droog zijn. Als ze de tijd krijgen om de rijpen is er vaak een karakteristieke toon van hazelnoot of geroosterde amandel in terug te vinden. Ze zijn ronder, voller dan de wijnen van Puligny, maar kunnen even subtiel zijn.
De beroemdste wijngaarden liggen in het zuidelijk deel van het dorp. Halverwege de helling vinden we daar les Perrières, les Charmes en les Genevrières als de drie bekendste Premiers Crus. Meursault heeft vele goede climats, maar geen enkele Grand Cru. Hoog op de helling zijn in het recente verleden nieuwe wijngaarden gecreëerd en daarvan produceert men frisse, iets minder ronde wijnen onder namen als les Tillets en les Narvaux.

Verticale van Domaine Jean-Philippe Fichet - Bourgogne Blanc Vieilles Vignes

Tamaral Rosado 2019.png

Proefnotities 2011:

Proefnotities 2015:

Proefnotities 2016:

Proefnotities 2017:

Château Haut-Chaigneau

Tamaral Rosado 2019.png

In de gemeenten Lalande-de-Libourne en Néac, op de noordelijke oever van de Barbanne en aan de noordelijke en westelijke rand van Pomerol, groeien ook wijnen die best de moeite lonen en die als Lalande-de-Pomerol in de handel komen. De wijngaard is groter dan die van Pomerol, maar de bodem is hier wel wat minder goed dan in Pomerol zelf en de identieke druivenrassen worden in een andere verhouding aangeplant. Het zijn redelijk goede gronden met een grindondergrond in Lalande en met een hoger plateau met grind en zand in Néac. Merlot overheerst maar de wijnen hebben iets minder finesse en zijn wat minder vol en soepel dan in Pomerol, maar ook voor deze wijnen mogen wij zeker niet misprijzend de neus ophalen. Ze blijven betaalbaar en men krijgt nog waar voor zijn geld.

De rode wijn heeft wel geprofiteerd van de astronomische prijzen van Pomerol en meerdere châteaux alhier halen hoge prijzen. De wijn rijpt sneller dan de meeste Pomerols en biedt een iets lichtere versie van de rijke, pruimachtige smaak. Zoals in Pomerol zijn de meeste domeinen klein en verkopen ze hun wijn direct aan de verbruiker. Lalande-de-Pomerol treft men dus niet vaak aan op wijnkaarten.

Château Haut-Chaigneau is één van de belangrijke châteaux uit de gemeente Néac. De alhier aangeplante druivenrassen zijn merlot en cabernet franc :

Merlot is de toonaangevende druif in de Libournais; het is een krachtig, vroegrijp ras dat het goed doet op klei-kalkgrond; de druiven zijn blauwzwart; merlotwijnen hebben een dieprode kleur met een neus van viooltjes, rood fruit, kruiden en soms pruimen; de wijnen zijn soepel, vlezig, complex en stevig in de mond.
Cabernet franc is sterk verwant met cabernet sauvignon, maar is eerder rijp; hij houdt van warme zand-grindbodems en heeft kleine trossen van ronde, blauwzwarte druiven; jonge wijn met kersenrode robe, die later een dieprode tint wordt; aromatische neus van klein rood fruit (kers, framboos, aardbei), zoethout of paprika, soms iets aan de zure kant, maar altijd met fijne tannines; het geeft zachtere wijnen met ook minder ras; een lokale naam is ‘bouchet’.

Verticale van Château Haut-Chaigneau - Lalande-de-Pomerol

Tamaral Rosado 2019.png

Proefnotities 2015:

Proefnotities 2016:

Proefnotities 2018:

Proefnotities 2019:

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

bottom of page