top of page
< Back
Noord-Oost Italië

Noord-Oost Italië

Noord Oost Italië werd opnieuw een schot in de roos. Samen met onze nieuwe leden én genodigden, hadden we een prachtige degustatie van acht Italiaanse wijnen.

20200918-Front.png
Henri 2.jpg

Henri's verslag van onze proeverij

Noord-Oost Italië

In het noorden van Italië heb je de grens met de Alpen. Het Noord-Oosten bestaat uit 4 regio's: Veneto, Trentino, Alto Adige en Friuli-Venezia Giulia. In deze proeverij brengen we een combinatie van werelddruiven en lokale druivenrassen.

Het wijnbouwgebied Friuli situeert zich ten zuiden van Oostenrijk, ten oosten en ten noorden van de grote streek Veneto en vormt met Venezia Giulia een groot wijngebied. In Friuli vindt men een gelijksoortige mengeling van druivenrassen als in Duitsland en Frankrijk. Een internationaal vermaarde wijnstreek in noordoost Italië is Alto Adige. Dit is het hoogste gedeelte van het Adige-dal in de nabijheid van Bolzano, nabij Oostenrijk, een Duitstalig landsgedeelte, ten oosten van Lombardije. Men maakt er alle mogelijke stijlen rode en witte wijn, hoofdzakelijk van plaatselijke druivenrassen. De wijnen uit Trentino lijken op die van Alto Adigo, maar worden minder geëxporteerd. Men verbouwt hoofdzakelijk rode wijn De ruime wijnstreek Veneto is een omvangrijk gebied ten noorden en ten westen van Venetië. Hier is de witte wijn meestal beter is dan de rode. Prosecco is een witte wijn, soms droog, soms zoet, soms mousserend, gemaakt van de prosecco-druif met als groot wingebied de streek van Treviso ten noorden van Venetië, in het oostelijk deel van Noord-Italië. Ook de wijnstok pinot grigio is er algemeen verspreid.

2021 PINOT BIANCO “VOM STEIN”
TENUTA CASTELFEDER

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotities: witgele kleur - geuraanzet: citrusfruit matig intens - na het walsen : groene appel, fris fruit, witte bloesem, zacht en tegelijk zurig mondgevoel, fruitigheid van citrusfruit die wel bij de afdronk blijft hangen, een mooie starter

technische fiche https://castelfeder.it/brochure/en/pinot-bianco.pdf

2020 PINOT GRIGIO AZ. AGRICOLA
I FEUDI DI ROMANS

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotities: witgele kleur - geuraanzet: gesloten en doffe geur - na walsen: een weinig perzik en meloen. Bij het proeven blijft deze wijn vlak en weinig fruitig wat we hadden verwacht naar aanleiding van de geurindrukken. De afdronk is kort en eerder wrang. Deze wijn is uit balans, waarschijnlijk door te lang sur lie hebben te gelegen. Spijtig.

technische fiche: https://www.ifeudidiromans.it/cms/wp-content/uploads/2018/06/Pinot_Grigio_Print.pdf

2020 SOLARCO AZ. AGRICOLA LIVON

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotities: goudgele kleur, geen evolutie - geuraanzet: intens en citrus - na walsen: appel, rijp fruit, perzik, zeer gevarieerde aroma's. Het mondgevoel is aangenaam en filmend. Een lange afdronk sluit deze mooie wijn af.

technische fiche: http://www.livon.it/repository/download/Solarco-en.pdf

2017 TERRE DI SAN LEONARDO

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotities: donkerrode kleur zonder evolutie waar te nemen - geuraanzet: matig intense geur van donkerrood fruit zoals pruim - na walsen: bevestiging van het fruit met wat vanille en viooltjes. Het mond gevoel heeft de nodige aciditeit, weinig en zachte tannine, waardoor je het gevoel hebt om een luchtige wijn te proeven. De afdronk is eerder kort.

technische fiche: https://www.sanleonardo.it/vini/terre/terre.pdf

2020 LAGREIN “RIEDER”
- TENUTA CASTELFEDER

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotitie: robijnrood - geuraanzet: matig intense paprikageur - na walsen: bosvruchten , donker fruit,. Deze wijn geeft je een gebalanceerd mondgevoel: strakke zuren, fruitig, ondersteund door mooie tannine. Complexe wijn

technische fiche: https://www.volioimports.com/wp-content/uploads/2020/05/Castelfeder_Lagrein-Rieder_Tech-Sheet.pdf

"2020 PINOT NERO ”GLEN” –
TENUTA CASTELFEDER
"

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotities: lichttransparante, rode wijn met zelfs wat rest C02 - geuraanzet: kersen, rood fruit. Na het walsen: rode besjes, kruidigheid, peper. Een mondgevoel van zachte tannine, waar de aciditeit het lichtjes wint van de rondheid. Mooie middelmatige afdronk.Deze wijn heeft zeker nog wat bewaarpotentieel en misschien wint hij nog soepelheid.

technische fiche: https://castelfeder.it/brochure/en/glen.pdf

"2018 “LA GROLA” ALLEGRINI"

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotities: dieprobijnrode kleur met matige tranen - geuraanzet: matig intens, zwart fruit zelfs wat cassisachtig. Na walsen: kruidigheid, pepertoetsen,braambessen. Het mondgevoel bevestigd het donker fruit en de kruidigheid, de zuren zijn aanwezig maar niet storend. Tannine is versmolten. Een mooie afdronk geeft het beste van deze La Grola. Leuke wijn

technische fiche: https://allegrini.it/wp-content/uploads/2022/09/2019_La-Grola_Eng.pdf

"2017 LE CALENDRE SOC.AGRICOLA
LE CALENDRE DI PERETTI"

Tamaral Rosado 2019.png

proefnotities: de afsluiter van de avond is amarone - Donkerrode wijn met gekleurde tranen - geuraanzet: intense geur van kersenjam - na walsen: snoepjes, noten, kruidigheid. Het mondgevoel is vullend ondersteund door aangename zuren en tannine. De aanwezigheid van een hoog alcoholgehalte wordt in de lengte bevestigd maar is zeker niet storend. Een mooie afdronk zorgt voor een super einde van deze avond.

technische fiche: http://www.lecalendre.it/qr/scheda_amarone_ita.pdf

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

Tamaral Rosado 2019.png

bottom of page