top of page

Andere Streken (Veneto, Trentino-Alto Adige,....)

Veneto en Trentino-Alto Adige liggen in het noordoosten van Italië. Het zuidelijke Trentino is voornamelijk Italiaanssprekend, daar waar het noordelijke Alto Adige eerder
Duitstalig is (Südtirol).

Het klimaat in dit deel van Italië is verrassend warm in de zomer en koud in de winter. Het Gardameer heeft een temperende invloed en zorgt lokaal voor een mild Mediterraan microklimaat. Zelfs in Alto Adige, is het klimaat quasi-Mediterraan: de Alpen beschermen tegen de noorderwind.

Veneto is een zeer productieve regio (10% van de Italiaanse productie), met als bekendste herkomstbenamingen Bardolino, Valpolicella en Amarone voor rode wijnen, gemaakt op basis van de corvina, molinara en rondinella. Soave is de bekendste witte wijn, gemaakt met garganega; er is ook trebbiano di Soave, die vaak als mengdruif wordt gebruikt. Tenslotte is één van de bekendste producten uit de regio de schuimwijn Prosecco van de gleradruif.

Trentino ontwikkelde zich als herkomstbenaming voor internationale druivenrassen, met chardonnay en pinot grigio op kop, op afstand gevolgd door müller-thurgau en merlot. Daarnaast zijn er enkele specifieke herkomstbenamingen voor lokale druivenrassen als moscato, marzemino, schiava (=vernatsch in Alto Adige) en teroldego. De regio produceert ook schuimwijnen (TrentoDoc).

Alto Adige is de algemene herkomstbenaming voor wijnen uit de regio. Lago di Caldaro is voorbehouden als appellatie voor wijnen van de lokale vernatsch (lichte rode wijnen).

Ligurië, in het noordwesten van Italië, strekt zich uit langs de Mediterrane kust, van aan de Franse grens tot Toscane. Het is één van de drie kleinste Italiaanse wijnregio’s (samen met Molise en Valle d’Aosta). Het landschap is ruig, met de Apennijnen die bijna tot aan de zee komen. Daardoor zijn de wijngaarden versnipperd en verspreid over kleine exploitaties. De voornaamste druivenrassen zijn voor wit vermentino en bosco, voor rood rossese, sangiovese en dolcetto.

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee, en bevindt zich aan het uiterste zuiden van de Italiaanse laars. Het eiland is in volume de tweede wijnregio van Italië en produceert vooral witte wijnen. De witte carricante is er het meest aangeplant druivenras, gevolgd door de blauwe nero d’avola. Daarnaast zijn ook inzolia en grillo in wit, en nerello mascalese en frappato in rood belangrijk.

Er is één doc Sicilia die het hele eiland omvat en waarvoor 26 druivenrassen toegelaten zijn, als monocepage of in willekeurige combinaties. Daarnaast is er de igt Terre Siciliane, die nog iets meer flexibiliteit toestaat.

Het eiland Sardinië is na Sicilië het tweede grootste in de Middellandse Zee. De kortste afstand tot het Italiaanse vasteland is ongeveer 200 km. De igt Isola dei Nuraghi beslaat het hele eiland. De voornaamste druiven voor rode wijnen zijn de cannonau (de plaatselijke naam voor grenache), de carignano en de lokale monica. Voor witte wijnen domineert de vermentino.

Amarone della Valpolicella wordt gemaakt van ingedroogde druiven, wat resulteert in een geconcentreerde rode wijn met zoete aroma’s (ook al is de wijn droog). Een nevenproduct is de Valpolicella Ripasso, waarbij een Valpolicella een tweede gisting krijgt met de schillen van Amarone of Recioto della Valpolicella; Recioto della Valpolicella is een traditionele zoete wijn, ook op basis van droge druiven.

Prosecco wordt gemaakt volgens de ‘methode charmat’ of ‘cuve close’. De herkomstbenaming van meer dan 14.000 ha strekt zich uit tot in Friuli waar het dorpje Prosecco ligt. De dosage is meestal extra dry (12–17
g/l) of dry (17–32 g/l).

Veneto heeft met de teroldego een origineel druivenras dat in de kiezelvlakte van Campo Rotaliano recht heeft op de eigen appellatie Teroldego Rotaliano, maar wordt ook als IGT Vigneti delle Dolomiti gebotteld.

De productie in Alto Adige is voornamelijk in handen van coöperaties.
Rossese heeft een eigen DOC in de buurt van Ventimiglia aan de grens met Frankrijk, Rossesse di Dolceaqua,
geproduceerd op steile wijngaarden langs de kust, op 400 meter hoogte.

bottom of page