top of page

Australië

De eerste wijnstokken arriveerden in 1788 met Engelsescheepvaarders. Het begin was echter uiterst moeilijk. Er werden vooral zoete wijnen (in de stijl van port en sherry) geproduceerd. Na-oorlogse immigranten van de oude Europese wijnlanden zorgden voor een extra stimulans van de ontwikkeling van de Australische wijnindustrie. In de loop van de jaren '80 van de vorige eeuw begon de opmars en grote export van de Australische wijnindustrie in de Europese warenhuizen.

Australië produceert nu jaarlijks ongeveer 780 miljoen liter wijn. Het is de vijfde grootste exporteur ter wereld. 40% van de geproduceerde wijn wordt in het land zelf geconsumeerd, de overige 60% is export. Er worden vooral merkwijnen geproduceerd met 50% van de productie op rekening van vijf grote bedrijven.

Wijnbouw komt in elke staat voor. Er zijn ongeveer 60 regio's met in totaal 160.000 hectaren wijnbouwgrond. De meeste wijngaarden liggen in het koelere zuiden: Zuid-Australië, New South Wales, West-Australië, Victoria, Queensland en het eiland Tasmanië zijn de bekendste streken.

De belangrijkste druiven zijn shiraz (46% van de productie), cabernet sauvignon, merlot en pinot noir voor rood en chardonnay, semillon, sauvignon blanc en riesling voor wit. Wijnen worden vaak aangeduid met de druivenvariëteit. In dat geval is minimum 85% van de flesinhoud van het bewuste ras afkomstig.

Behalve de acht belangrijkste druiven zijn er ook nog grenache en mataro (mourvèdre), die beide vaak in de zogenaamde GSM-blend voorkomen (S voor syrah/shiraz). Andere manieren om de GSM-blend te maken zijn met mazuelo (carignan) en merlot. In totaal zijn er in Australië meer dan 150 druivenrassen op commerciële schaal aangeplant.

In Australië worden alle wijnstijlen gemaakt (droge, zoete, versterkte, parelende). De Australische wijnstijl' is deze van volle, fruitige wijnen met meer of minder sterke houttonen en een zachte mondvullende textuur, duidelijk getypeerd door het warme klimaat. Maar meer en meer is men op zoek naar wijnen met meer aciditeit en finesse en dus een minder vermoeiende stijl, de zogenaamde "cool climate"-wijnen.

Australië's belangrijkste bijdrage aan de wijnwereld zijn loofwandbeheer (canopy management) en wetenschappelijk onderbouwde wijnmakerstechnieken (onder andere door het AWRI: Australian Wine Research Institute - zie www.awri.com.au). Maar ook 'flying winemakers' uit Australië zijn in de hele wereld actief en brengen hun kennis en kunde mee.

Australië is met zijn export vooral bekend voor zijn bugetvriendelijke goed gemaakte en gesmaakte wijnen, geproduceerd door grote wijnbedrijven, maar meer en meer neemt het aantal kleine ambachtelijke wijnbedrijfjes toe. Er zijn meer dan 2200 wijnbedrijven actief, maar de markt wordt gedomineerd door enkele zeer grote bedrijven zoals YellowTail en Berri Estates. De totale waarde van de export bedraagt meer dan 2,5 miljard A$, wat een verdubbeling is sinds het jaar 2000.

Australië heeft een aantal erg gereputeerde wijnstreken. Queensland profileert zich met de verdelho. In New South Wales scoort de Hunter Valley met de semillon en de chardonnay. In Victoria worden de Yarra Valley, Geelong en Mornington Peninsula als de ideale cool climate-regio's beschouwd. In South-Australia is de Barossa Valley gekend voor zijn shiraz, Coonawarra voor zijn gereputeerde cabernet sauvignon en de Adelaide Hills voor zijn cool climate-wijnen. West Australia is met de Margeret River streek een geduchte "nieuwkomer"
met wijnen getypeerd door een fijne aciditeit. En niet te vergeten natuurlijk Tasmanië die de koelste regio van Australië is met zijn (schuim)wijnen gemaakt van pinot noir en chardonnay.

bottom of page