top of page

Bordeaux

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk op 45°noorderbreedte en is de grootste regio voor kwaliteitswijnen wereldwijd.

Er heerst een gematigd zeeklimaat door de nabijheid van de Atlantische oceaan, in het westen vormen de dennenbossen van de Landes een bescherming tegen de zoute oceaanwinden.

Het wijngebied kan onderverdeeld worden in 6 subregio’s:
• Médoc,
• Blaye en Bourg,
• de Libournais,
• Entre-deux-Mers,
• Graves en Sauternes,
• Bordeaux en
• Bordeaux Supérieur.

Ook wordt ze vaak opgedeeld in een linkeroever (ten westen van de Garonne en Gironde) en een rechteroever (ten oosten van de Dordogne en Gironde). Tussen Garonne en Dorgdogne ligt het grote gebied Entre-Deux-Mers.

De bodem op de linkeroever bestaat vooral uit grind, de rechteroever heeft meestal meer klei.

Merlot (66%) is de belangrijkste blauwe druif, gevolgd door cabernet sauvignon (22%) en cabernet franc
(10%). Petit verdot, malbec en carmenère vormen de resterende 2%. Voor wit semillon (47%), sauvignon blanc (45%), muscadelle (6%) en 2% andere. De goedkeuring voor de aanplant van 7 nieuwe rassen werd recent goedgekeurd. De volgende nieuwe rassen zijn toegelaten:
• Arinarnoa
• Touriga Nacional
• Marselan
• Castets
• Alvarinho
• Petit Manseng
• Liliorila

Bordeaux produceert vooral rode wijn (81%), daarnaast droge en zoete witte wijn (14%) en rosé (5%), en ook een crémant de bordeaux. Bordeauxwijnen zijn meestal een assemblage of blend.

Le Médoc, meest noordelijk op de linkeroever omvat de appellaties Médoc, Haut-Médoc, Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Listrac, Moulis en Margaux. Op aop-niveau is er enkel rode wijn, witte wijnen zijn Bordeaux aop.

Ten zuiden hiervan liggen de subregio’s Graves en Sauternes. Binnen de Graves maakt de appellatie Pessac-Léognan zowel witte als rode wijnen die van een zeer hoge kwaliteit kunnen zijn (b.v. Château Haut-Brion). Sauternes is gekend voor zijn zoete wijnen (botrytis).

Op de rechteroever (de Libournais) produceren Pomerol en Saint-Emilion wijnen met wereldreputatie. Daarnaast zijn er ook meer prijsvriendelijke wijnen uit de satellietgemeenten van Saint-Emilion (Montagne, Lussac, Puisseguin en Saint-Georges), en uit de appellaties Fronsac, Canon Fronsac en Castillon Côtes de Bordeaux. Op aop-niveau wordt enkel rood geproduceerd.

De grote Entre-Deux-Mers regio produceert vooral wit, in droog en zoet.

Sinds 2006 heeft Bordeaux een igp de l’Atlantique. De aop kent 3 niveau’s: regionaal (Bordeaux en Bordeaux supérieur), subregionaal (b.v. Medoc) en gemeentelijk (b.v. Pauillac).

Bordeaux kent verschillende classificaties:
• De belangrijkste is de classificatie van 1855 voor Medoc waarin de beste châteaux opgenomen zijn en die 5 categorieën telt, van Premier Cru Classé tot Cinquième Cru Classé.
• De Sauternesclassificatie, eveneens uit 1855, heeft 3 niveaus (Premier Cru Supérieur, Premier Cru, Deuxième Cru).
• De Graves heeft slechts 1 classificatieniveau zonder hiërarchie, de Cru Classé, met 16 châteaux behorend tot de appellatie Pessac-Léognan. Château Haut Brion behoort als enige tot 2 classificaties: Graves en de Grand Crus Classés de Médoc van 1855.
• Verder in de Médoc hebben we de classificatie Cru Bourgeois en Crus Artisans.
• Saint-Emilion heeft 2 appellaties: St-Emilion aop en St-Emilion Grand Cru aop. De classificatie bestaat uit Grand Cru Classé en Premier Grand Cru Classé A en B, en wordt om de 10 jaar herzien.
• Pomerol heeft geen klassement maar wel een paar wereldberoemde châteaux (Pétrus, Le Pin).
• Bordeaux is een regio van grote huizen. De handel in grote wijnen verloopt via “courtiers” die onderhandelen tussen de wijnhuizen en de “négociants” of handelaars.
• Historisch zijn ook de “en primeur”-wijnen, die op voorhand betaald worden en daarna nog 1 of 2 jaar narijpen op het château. Deze bedragen echter slechts 5% van de totale productie. Van groot commercieel belang zijn de zogenaamde tweede (en derde) wijnen (b.v. de Pavillon Rouge is de tweede wijn van Château Margaux).


De Toegelaten Nieuwe Druivensoorten
Bron: Horeca Magazine 211, feb 2021

Rode druiven:
De laat rijpende Portugese touriga nacional is een van de basisdruiven voor portwijn, en ook van de sterk opkomende Portugese rode wijnen. Ze brengt sterke aroma's van zwarte vruchten, structuur, complexiteit en verouderingspotentieel
De marselan, een kruising van cabernet sauvignon en syrah die kleine, diep gekleurde druiven levert, met stevige wijnen vol soepele tannines als resultaat. De druiven hebben een goede resistentie tegen grijsrot en meeldauw.
De castets is een bijna verdwenen druif, in 2016 stond er in Frankrijk nog 2,9 ha. Geeft diep gekleurde wijnen en is erg ziekteresistent. Ze zorgt wel voor veel alcohol wat een probleem zou kunnen stellen.
De arinarnoa ineen kruising van tankt en cabernet sauvignon, een ontwikkeling van het INRA (Institut National de la Recherche Agronomique). Het is een vrij ziektebestendige druif die laat uitbot, waardoor ze minder onderhevig is aan vorstschade.

Witte druiven:
De alvarinho. In Spanje gekend als Albariño In Portugal is dit de hoofddruif voor de Vinho Verde. Een druif met een hoge resistentie tegen grijsrot. Ze levert beendroge, sterk aromatische wijnen met een hoge zuurgraad.
De ​​liliorila is een kruising van de baroque en de chardonnay, eveneens ontwikkeld door het INRA, in 1956.Ze levert krachtige, aromatische wijnen. Deze aromatische kwaliteit kan bij warmere temperaturen het karakter van de Bordolese witte wijnen oppeppen.

bottom of page