top of page

Loire

• De Loirerivier ontspringt ten zuiden van Saint-Etienne in het Centraal massief en loopt dan, gevoed door verschillende zijrivieren, tot voorbij Nantes, waar ze na een tocht van ongeveer 1.000 km, in de Atlantische oceaan uitmondt.
Halverwege het traject doemen de 72.000 ha wijngaarden op. Door de geografische ligging van de Loirestreek is er veel verscheidenheid qua bodemsamenstelling en klimaten.

• Je vindt er voornamelijk witte wijnen (47% waarvan 9% zoet) maar tevens rode (20%), rosé (24%) en mousserende (9%) wijnen.

De Loire is onder te verdelen in 4 grote subgebieden:
• Orléanais (Centre),
• Touraine,
• Anjou/Saumur en
• Pays-Nantais.

In de wijngaarden van het Centre bestaat de bodem uit kalksteen, vuursteen, kiezels en klei. Hier groeit voornamelijk sauvignon blanc in wit (aop Pouilly-Fumé, aop Sancerre, aop Quincy, etc.) en pinot noir voor rode en roséwijnen (aop Reuilly, aop Menetou-Salon, aop Sancerre, etc.)

In de Touraine bestaat de bodem vooral uit vulkanische tufsteen, maar ook kalk-, lei- en zandsteen zijn
aanwezig. Hier overheerst chenin blanc (= pineau de la Loire) in droge, zoete en mousserende witte wijn (aop Vouvray, Montlouis-sur-Loire, etc.) en de cabernet franc in rode wijn (aop Chinon, aop Bourgeuil, etc.).

• De Anjou is vooral gekend voor zijn rosé d’Anjou, hoofdzakelijk gemaakt van grolleau (= groslot) en gemengd met pineau d’aunis (= chenin noir), gamay, cabernets en côt (= malbec). Chenin blanc wordt in deze wijnstreek zowel droog (aop Savennières, etc.) als zoet (aop Côteaux-du-Layon, etc.) gevinifieerd. Rond Saumur worden ook rode en mousserende wijnen geproduceerd.

• De muscadetdruif (= melon de Bourgogne) beheerst het grootste deel van het Pays-Nantais (aop Muscadet). Soms wordt aan de benaming van deze witte wijnen ‘sur lie’ toegevoegd, wat wil zeggen dat de jonge wijn langer gerijpt heeft op de schillen en pitten. Dit geeft een vollere, aromatischere wijn.

De Loire kent een 70-tal appellaties, waaronder sinds 2014 zijn eerste Grand Cru-appellatie Quarts-de-Chaume. Deze 50 ha kleine aop, gelegen op een helling temidden Rochefort-sur-Loire naast de rivier Layon, levert door middel van edele rotting een zoete witte, complexe wijn met mooie zuren.

De Loire staat bekend om de uitstekende geitenkaas die er gemaakt wordt. Hierbij passen frisse, droge witte wijnen met chenin blanc of sauvignon blanc.
In de Touraine wordt voor de rode en de roséwijnen tevens gebruik gemaakt van de gamaydruif.

De witte wijnen uit de aop Savennières zijn een uitzondering in de Anjou. Deze likoreus gevinifieerde wijnen hebben een grote aciditeit en hebben minstens 5 tot 10 jaar nodig om te rijpen. “Coulée de Serrant” en “Roche aux Moines” zijn hier wereldberoemde crus.

De wijnen uit de Auvergne (460ha) vallen onder de noemer van de Loirewijngaarden. Het gaat om de volgende appellaties: Côtes-d’Auvergnes, Côtes-du-Forez, Côte-Roannaise en Saint-Pourçain. De meest gebruikte druivenrassen zijn chardonnay, gamay en pinot noir. De tressalierdruif zorgt mee voor originele, frisse witte wijnen uit Saint-Pourçain.

bottom of page