top of page

Midden (Castilla La Mancha en Valencia)

Castilla La Mancha is het grootste aaneengesloten wijnproducerende appellatiegebied ter wereld. Het is het gebied in Spanje dat bekend stond voor massaproductie en bulkwijn. Ook nu nog produceert het qua volume de helft van alle Spaanse wijnen.

Er zijn 2 hypotheses voor de naamsorigine: 1. Uit het Arabisch: “manxa” is droog land. 2. Uit het
Spaans: “la más ancha” betekent “de meest uitgestrekte”. Toledo is de wijnhoofdstad. De huidige wijngaarden hier ontstonden in de Middeleeuwen.

De streek van Don Quichote heeft een typisch streng, droog continentaal klimaat. De weinige regen valt in het najaar, en hier is nauwelijks sprake van lente en herfst. De winter kan ijskoud zijn en zelfs schade berokkenen aan de stokken, om vervolgens snel over te gaan in een verzengende zomer met temperaturen tot 50°C. De bodem bestaat uit rode zanderige klei, met lokaal wat keien, met daaronder krijt en kalk.

De voornaamste autochtone druiven zijn de alomtegenwoordige tempranillo en bobal voor rood. Daarnaast komen garnacha, cabernet sauvignon, merlot, monastrell (mourvèdre), syrah en petit verdot voor. Bij de witte druiven zijn er de lokale albillo en malvar, met daarnaast macabeo (viura).

De bekendste wijngebieden van Castilla la Mancha zijn do La Mancha, do Valdepeñas en do Jumilla.

Valencia heeft drie do’s, die alle min of meer bekend zijn: Valencia, Utiel-Requena en Alicante.

Vino de Pago (dop Pago) is een relatief nieuwe classificatie (2003) voor aparte wijnmakerijen (single estate), gewoonlijk uit minder bekende do’s zoals Castilla la Mancha (10 van de 20) en Valencia (4 van de 20).

De do La Mancha telt meer dan 190.000ha wijngaarden, die meestal op roodbruine zanderige klei liggen. De belangrijkste rode druiven zijn tempranillo (cencibel), garnacha, moravia, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Bij de witte zijn dat airén, macabeo, chardonnay en sauvignon blanc.

De do Valdepeñas is bijna volledig omsloten door la Mancha. Er zijn meer dan 22.000ha wijngaarden met een ondergrond die veel kalk bevat. Qua druiven lijkt de do sterk op de do la Mancha.

De do Jumilla telt 32.000ha wijngaarden, die op kalkbodems groeien en het water goed vasthouden, wat nodig is in deze erg droge streek. De voornaamste druiven zijn vergelijkbaar met die van la Mancha. Monastrell maakt daarvan meer dan 85% uit.

Minder bekende do’s van Castilla La Mancha omvatten Almansa, Manchuela, Ribera del Júcar, Uclés, Mondéjar
en Méntrida.

In Valencia staan alles bij elkaar meer dan 60.000ha wijngaarden. Een aanzienlijk deel is bobal, een erg donkergekleurde blauwe druif die gebruikt werd om rode wijnen kleur en body te geven. De do Alicante is de thuisbasis van de fondillón, een rode dessertwijn gebaseerd op zongedroogde monastrelldruiven. In de do Utiel-Requena telt bobal voor bijna driekwart van de aanplant. Er wordt ook wat cava gemaakt. De do Valencia is bekend om de lokale witte druif merseguera.

Tot het centrale deel van Spanje hoort ook de streek rond Madrid (do Vinos de Madrid) en Extremadura (do Ribera del Guadiana). Voor de do Vinos de Madrid zijn de aangeraden rode druiven tempranillo en garnacha voor rood en airén, malvar en albillo voor wit. In de do Ribera del Guadiana ligt 80% van de wijngaarden in de substreek van Tierra de Barros. Tempranillo is er de meest aangeplante druif.

bottom of page