Midden (Marchen, Abruzzo, Molise, Umbria & Lazio)

Langs de Adriatische kust liggen tussen Emilia-Romagna en Puglia de wijngaarden van de Marche, Abruzzo en Molise (van noord naar zuid). De wijngaarden liggen er langs de golvende
hellingen die zich tussen de kust en de Apenijnen bevinden.

Het klimaat wordt getemperd door de zee, met ten noorden van Ancona meer continentale invloeden en ten zuiden een meer Mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog.

In de Marche vinden we naast trebbiano en sangiovese ook interessante verdicchio – onder meer in de Verdicchio dei Castelli di Jesi – en montepulciano – met de Rosso Conero doc en Conero docg. Rosso Piceno of kortweg Piceno is een blend van montepulciano en sangiovese
die in bijna het volledige gebied wordt geproduceerd.

Abruzzo is vooral gekend om zijn fruitige montepulciano d’abbruzzo (rood) en lichte trebbiano d’abbruzzo (wit) die afkomstig kunnen zijn uit het hele gebied. Ze moeten minstens 80% bevatten van respectievelijk montepulciano en trebbiano.

Molise is een bergachtig gebied. Naast de regionale appellatie Molise is er de doc Biferno voor witte wijnen van trebbiano en rode wijnen van montepulciano.

Umbrië en Lazio liggen ten zuiden van Toscane, westelijk van de Apenijnen. Lazio heeft een lange kuststrook langs de Tyrrheense zee, daar waar Umbrië geen toegang tot de zee heeft.
Het klimaat van Lazio wordt getemperd door de zee, dat van Umbrië door de hoogte van de heuvels en bergen die voor verkoeling zorgen in het anders zeer warme gebied.

Zowel Umbrië als Lazio produceren grote hoeveelheden witte wijn. In Lazio zijn dat onder meer de doc’s Frascati, ten zuiden van Rome en est! est!! est!!! di montefiascone in Noord-Lazio, gebaseerd op een blend van trebbiano en malvasia, soms aangevuld met viognier of chardonnay. De belangrijkste doc voor witte wijn in Umbrië is Orvieto, waar de trebbiano aangevuld wordt met grechetto, chardonnay en sauvignon blanc.

De weinige rode wijnen in Lazio vallen meestal onder de igt Lazio en worden gemaakt van internationale druivenrassen, vaak in bordeaux-stijl. Umbrië heeft een grotere traditie van rode wijnen, met een aanplant van vooral sangiovese, merlot, cabernet sauvignon en de lokale sagrantino. Doc rosso di montefalco is een blend van sangiovese (60-70%) en sagrantino (10-15%), soms aangevuld met merlot. De docg montefalco sagrantino is een krachtige rode wijn met veel tannine, die als passito een zoete versie heeft.

Zowel Umbrië als Lazio produceren grote hoeveelheden witte wijn. In Lazio zijn dat onder meer de doc’s Frascati, ten zuiden van Rome en est! est!! est!!! di montefiascone in Noord-Lazio, gebaseerd op een blend van trebbiano en malvasia, soms aangevuld met viognier of chardonnay. De belangrijkste doc voor witte wijn in Umbrië is Orvieto, waar de trebbiano aangevuld wordt met grechetto, chardonnay en sauvignon blanc.

De weinige rode wijnen in Lazio vallen meestal onder de igt Lazio en worden gemaakt van internationale druivenrassen, vaak in bordeaux-stijl. Umbrië heeft een grotere traditie van rode wijnen, met een aanplant van vooral sangiovese, merlot, cabernet sauvignon en de lokale sagrantino. Doc rosso di montefalco is een blend van sangiovese (60-70%) en sagrantino (10-15%), soms aangevuld met merlot. De docg montefalco sagrantino is een krachtige rode wijn met veel tannine, die als passito een zoete versie heeft.