top of page

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent een vrij jonge wijnbouw. Pas in 1986 werd het land als wijnland ontdekt, hoewel er toen al ruim honderd jaar wijn werd gemaakt, waarvan de oorsprong ligt bij immigranten uit Europa die de traditionele Europese druivenrassen meebrachten.

Nieuw-Zeeland heeft een totate oppervlakte van ongeveer 275.000km2,dat is ongeveer 9 keer België en slechts 1/28 van Australië

Vanuit Europa bekeken is Nieuw-Zeeland met een ligging tussen de 34ste en de 47ste breedtegraad op het zuidelijk halfrond zowel het meest oostelijke als het meest zuidelijke wijnland ter wereld.

De oorspronkelijke bewoners, de Maori’s, maken nog 10% uit van de bevolking en worden ook wel kiwi’s genoemd.

Nieuw-Zeeland is een langgerekt land van 1600km met max. 450km breedte, en bestaat uit 2 grote eilanden met grote klimaatverschillen. De wijngaarden zijn nooit verder gelegen dan 120 km van de oceaan. Het noorden is warm en zelfs gedeeltelijk subtropisch, het zuiden kent een streng landklimaat met ijskoude winters.

De meeste wijnbouwgebieden liggen aan de oostkust van Nieuw-Zeeland. Het vulkanisch gebergte op het noordelijk eiland en de ‘Southern Alps’ op het zuidelijk eiland houden de meest vochtige westenwinden tegen waardoor de neerslag in het oosten veel lager is.

Het Noordereiland telt 6 wijngebieden: Northland (65ha), Auckland (326ha), Waikato/Bay of Plenty (13ha), Gisborne (1274ha), Hawke’s Bay (4.681ha) en Wairarapa (1.000ha)

Ook het Zuidereiland telt 6 wijngebieden: Nelson (1.170ha), Marlborough (26.007ha), Waipara Valley (1.316ha), Canterbury (159ha), Waitaki Valley (54ha) en Central Otago (1.904ha)

In 2018 was de totale wijngaardoppervlakte 37.969ha, waarvan 7.876ha voor rode druiven en 30.092ha voor witte druiven.

Sauvignon blanc met een uitgesproken aromatisch karakter is de witte referentiedruif met een aanplant van meer dan 23.000ha en geeft het beste resultaat in Marlborough, helemaal in het noorden van het Zuidereiland.

Marlborough is een uitgedroogde rivierbedding met typische ronde rivierkeien. De eerste aanplant dateert van 1973 en ondertussen tekent Marlborough met meer dan 26.000ha wijngaard voor 2/3 van de totale aanplant in NZ.

De referentiedruif in rood is de pinot noir die met een aanplant van 5.653ha vooral terug te vinden is in het door een streng landklimaat geteisterde Central Otago in het uiterste zuiden van het Zuidereiland, het zuidelijkste wijngebied ter wereld.

Naast sauvignon blanc geeft ook chardonnay mooie resultaten in Marlborough en ook op het Noordereiland in het iets warmere Gisborne (de hoofdstad van de chardonnay) en Hawke’s Bay. Ook pinot gris wint aan populariteit.

Cabernet sauvignon, merlot en syrah doen het uitstekend in Hawke’s Bay op het Noordereiland dankzij het specifieke terroir van Gimblett Gravels.

Cloudy Bay is de witte wijn op basis van 100% sauvignon blanc die in 1986 Nieuw-Zeeland internationale bekendheid bezorgde.

De eerste wijnstokken werden door kolonisten aangeplant op het Noordereiland in Auckland in 1819. Toch is het Zuidereiland met Marlborough op kop in dertig jaar van niets uitgegroeid tot het belangrijkste wijngebied van Nieuw-Zeeland.

bottom of page