top of page

Zuiden (Campanië, Basilicata, Calabrië,...)

De 4 zuidelijkste wijngebieden in de laars van Italië zijn Basilicata, Calabrië, Campanië en
Puglia.

Het ruwe en bergachtige landschap van Basilicata wordt getypeerd door een veel kouder klimaat dan je zo zuidelijk zou verwachten. Basilicata heeft één enkele docg: Aglianico del Vulture Superiore, en 4 doc’s waarvan de belangrijkste Aglianico del Vulture is. Op de flanken van de Monte Vulture - de heuvel is een uitgedoofde vulkaan - toont de rode druif aglianico
zich op haar best: krachtige, robuuste wijnen met een groot bewaarpotentieel uit de armste regio van Italië met enkel wat landbouw.

Calabrië is het teenstuk van de laars van Italië met 800 kilometer kustlijn, maar ook steile bergen als uitloper van de Apennijnen. De rode druif gaglioppo is zeer dominant aanwezig in vrijwel alle rode doc’s, maar vrijwel altijd aangevuld met lokale en/of internationale druiven. Deze wijnen zijn vrij rustiek. De alomtegenwoordig witte druif in Calabrië is de greco, herkenbaar aan de grote, langgerekte trossen.

Campanië aan de Tyrreense zee is veruit de belangrijkste regio in het zuiden en behoort tot de top van de Italiaanse wijnregio’s, zowel in wit als in rood.

Campanië telt naast een 20-tal doc’s ook 4 docg’s: Aglianico del Taburno,Taurasi, Fiano di Avellino en Greco di Tufo. De belangrijkste rode druif is de aglianico, die de gemeente Taurasi al in 1993 bekroonde met de zuidelijkste docg van Italië. Sinds 2003 deelt Taurasi het docg-podium met twee witte wijnen: fiano di avellino en greco di tufo, respectievelijk gemaakt van de autochtone fiano en greco die we ook in Calabrië veel aangeplant zien.

"Aglianico is kwalitatief na sangiovese en nebbiolo veruit de beste Italiaanse druif voor rode wijn, en wordt wel eens de nebbiolo van het zuiden genoemd.

Puglia is de 350km lange strook vruchtbare grond in de hiel van Italië langs de Adriatische kust. De combinatie van voornamelijk kalkondergrond met ijzer in de bovenlagen vormt de ideale basis voor wijnbouw. Ten westen en op de hoogvlakten van Salento worden de beste rode wijnen gemaakt op basis van negroamaro en primitivo. Salice Salentino is de beroemdste doc op basis van negroamaro. Droge rode wijnen op basis van
primitivo vinden we terug in de doc’s Gioai del Colle en Primitivo di Manduria. Er is een groot verschil tussen de wijnen uit het zuiden (rijp en vaak alcoholisch) en het noorden (krachtig met finesse)

Puglia telt ondertussen 4 docg’s: Primitivo di Manduria Dolce Naturale, Castel del Monte Bombino Nero (minstens 90% bombino nero), Castel del Monte Nero di Troia Riserva (minstens 90% nero di troia), Castel del Monte Rosso Riserva (minstens 65% nero di troia)."

"De 4 doc’s in Basilicata zijn Aglianico del Vulture, Grottino di Roccanova, Matera en Terre dell’Alta Val d’Agri

In Calabrië is de witte druif greco bekend in de doc’s Cirò en Greco di Bianco. Bianco verwijst hier niet naar de kleur maar naar het dorpje Bianco aan de onderkant van de teen.

In Puglia is de doc Gioai del Colle de bakermat van primitivo.

In 1967 ontdekte een Amerikaanse wetenschapper dat primitivo en de Californische druif zinfandel in feite identiek waren. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek werd ontdekt dat beide druiven afstammen van de Kroatische druif tribidrag.

Piedirosso, ‘rode voet’, is een zeer oud autochtoon ras uit Campanië dat voornamelijk goed gedijt rond de Vesuvius. De naam verwijst naar de steeltjes van de druiventros, die rood kleuren wanneer de druif oogstklaar is. Hoewel je dit ras een zeldzame keer als solodruif zou kunnen tegenkomen, is het meer courant de vaste blendpartner van aglianico om frisheid en fruitparfum te geven."

bottom of page