top of page

Hongarije

Bebouwde hectares

68.000

Verhouding Blauwe/Witte druiven

Wereldwijde plaats

18

30% - 70%

Begintijd van Wijnbouw

400

Jaarlijks productie (in miljoenen liter)

190

Oogstperiode

september/oktober

Geografisch
Hongarije

Hongarije behoorde vroeger tot het Oostblok en heeft +/- 10 miljoen inwoners.Hongarije is gelegen tussen 46e en 48e breedtegraad (ter hoogte van midden Frankrijk)

Geschiedenis

De oudste sporen van georganiseerde Hongaarse wijnbouw stammen uit de tijd van de Romeinse keizer Probus, die rond 276 n Chr. Wijngaarden liet planten op de heuvels langs de Donau.

In de Middeleeuwen werd in het huidige Hongarije al op grote schaal wijn gemaakt. Kruisvaders zouden hier op hun doortocht in de twaalfde eeuw grote hoeveelheden
wijn gekregen hebben. Tijdens de invasie van de Tartaren in de dertiende eeuw werden veel wijngaarden vernietigd. In de veertiende eeuw bloeide de Hongaarse wijnbouw weer volledig. In de zestiende en zeventiende eeuw was Hongarije bezet door de Turken. Ze dreven naar het noorden vluchtende Serven voor zich uit. Deze Serven introduceerden in Hongarije de Kadarka druif; tot op de dag van vandaag één van de belangrijkste ingrediënten van het befaamde Hongaarse Stierenbloed.
De Turken dronken zelf weliswaar geen wwijn maar ze realiseerden zich wel dat wijn een belangrijke inkomstenbron voor de regio was. Ze lieten de wijnbouw daarom ongestoord haar gang gaan. Vooral wijn uit Tokaj en Eger was in deze periode internationaal bekend.

Het was tijdens de Ottomaanse bezetting dat de Franse koning Louis XIV zijn favoriete zoete Tokaji wijn doopte tot “ Vinum Regum, Rex Vinorum” – “Wijn der Koningen, Koning der Wijnen”.

In de glorietijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie werd de wijnbouw flink uitgebreid. In 1730 kreeg Tokaj als eerste wijnregio ter wereld een officiële classificatie. Aan het eind van de negentiende eeuw gingen veel van de oorspronkelijke wijnstokken verloren door ziekten. Ze werden vervangen door andere, beter bestendige rassen als de Kékfrankos en Hàrslevelü

In het communistische tijdperk werden de landbouw en in het bijzonder de wijnbouw volledig verwaarloosd. Bijna de hele productie van Hongaarse wijnbouw ging naar de landen van de Comecon. Het wegvallen van Rusland als belangijk exportland werd niet meteen gecomenseerd door de nieuwe West-Europese markten.De Hongaarse wijnbouw was aan vernieuwing toe en enkele dynamische wijnmakers planten nieuwe wijngaarden aan, oudere werden vervangen, complete nieuwe wijnbedrijven werden gebouwd, andere vernieuwd en aangepast aan de modernste begrippen. Alleen bedrijven die producten van superieure kwaliteit konden bieden, hadden kans van slagen op de West-Europese markt.

Classificatie & Wetgeving

Bodem & Klimaat

De bodem is zeer divers. Van löss, klei en leisteen tot vulkanische gronden.

Het klimaat wordt bepaald door de steeds wisselende fronten van drie klimaattypen: het strenge continentale klimaat, het aangename Middellandse-Zeeklimaat en een staartje mild oceanisch klimaat. De winters zijn er matig koud; de zomers goed warm.

Specifieke Wijntermen

Bor : Wijn
Szàraz bor : droge wijn
Félszaraz bor : halfdroge wijn
Félédes bor : halfzoete wijn
Edes bor : zoete wijn
Asztali bor : tafelwijn
Minoségi bor : kwaliteitswijn
Védett erdetü bor : wijn met gecontroleerde herkomst
Eredetvédelem bor : wijn met gecontroleerde herkomst benaming

Regio's

Aszar-Nesmély

Hongarije

Balatonfelvidék

Hongarije

Bukkalja

Hongarije

Etyek-Buda

Hongarije

Badacsony

Hongarije

Balatonfüred-Csopak

Hongarije

Csongrad

Hongarije

Hajos-Baja

Hongarije

Balatonboglar

Hongarije

Balatonmelléke (Zala)

Hongarije

Eger

Hongarije

Kunsàg

Hongarije

Appellaties
Wijndomeinen
Belangrijkste Druivenrassen
bottom of page