top of page

Luxemburg

Bebouwde hectares

1246 (2020)

Verhouding Blauwe/Witte druiven

Wereldwijde plaats

10%/90%

Begintijd van Wijnbouw

50 v Chr.

Jaarlijks productie (in miljoenen liter)

12

Oogstperiode

September/Oktober

Geografisch
Luxemburg

Luxemburg is één van de kleinste landen van Europa.
Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg, grenst aan België, Duitsland en Frankrijk.

Het noordelijk deel van het land maakt deel uit van de Ardennen. (Ösling). Dit gebied bestaat uit heuvels tussen de 400 en 500m. Het zuidelijke deel is minder ruig en hier wordt aan landbouw gedaan. (Gutland)

De meeste wijngaarden zijn langs de Moezel gelegen. Vanaf Schengen tot Wasserbillig, heb je 40 kilometer wijngaarden te ontdekken.

Geschiedenis

Sinds de veroveringen van deze streken door de Romeinen, wordt er wijn gemaakt.. Julius Caesar veroverde tussen 58 en 51 v. Chr. het gebied en werd het deel van het Romeinse Rijk. Na de inval door de Germaanse Franken werden de Romeinen verdrongen. De volgende eeuwen onderstonden heel wat kloosters, waar aan wijnbouw werd gedaan.

De wijnbouw in Luxemburg kent zijn eerste bloei in de Middeleeuwen.
Begin 18e eeuw zijn de wijngaarden verdwenen door het invallen van de kleine ijstijd en verschillende conflicten. In 1767 heeft het Oostenrijks bewind middels een edict hier zelfs een gelijktijdige teelt van wijndruiven en groenten verboden.

In 1911 werd de "Fédération des associations viticoles du Grand-Duché de Luxembourg" gericht. Kort daarna werden de eerste coöperatieve wijnhuizen opgestart.

Pas in 1985 komt de invoering van de "Moselle Luxembourgeoise - Appellation controle", hiermee krijgen kwaliteitswijnen een officiële herkomst benaming. In 1988 krijgen ook de mousserende kwaliteitswijnen een "Marque Nationale de Crémant de Luxembourg"..

Classificatie & Wetgeving

Wijnen moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Voor de AOP Moselle Luxembourgeoise wordt de maximale opbrengst bepaald op 110hl/ha en 115hl/ha voor Elbing en Rivaner.

Terroirwijnen worden aangeduid met de naam van de wijngaard met direct daaronder de aanduiding 'Coteaux de'' voor de beste wijngaarden in kantons Grevenmacher en Remich.
Eenvoudigere wijnen krijgen 'Côtes de' gevolgd door de dorpsnaam.

Daarnaast moeten de wijnen door een commissie 'het Marque Nationale", worden onderzocht. Men werkt met een 20 puntensysteem.
Appellation Contrôle : minimaal 12 punten scoren
Vin Classé: tussen 14 en 15,9 punten
Premier Cru : tussen 16 en 17,9 punten
Grand Premier Cru : meer dan 18 punten.

Bodem & Klimaat

Het noordelijk deel is bosrijk plateaulandschap met enkele diep uitgesleten rivierdalen en een rotsachtige bodem.. Het midden en zuiden is een golvend landschap en de bodem is van leem en mergel.

Luxemburg heeft een gematigd zeeklimaat, door de beschutting van de Ardennen neigt het klimaat ook iets naar een continentaal klimaat toe.
De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 8°C en jaarlijks valt er 740mm neerslag.

Specifieke Wijntermen

Regio's

Moselle Luxembourgeoise

Luxemburg

Appellaties
images.png

Crémant de Luxembourg

Sinds 4 januari 1988 wordt de Crémant Luxembourgeoise gebruikt voor kwaliteitsschuimwijn, zowel wit als Rosé mits de voorwaarden van vinificatie worden gevolgd.

Belangrijkste Druivenrassen

images.png

Moselle Luxembourgeoise - Aop

Wijnen moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Voor de AOP Moselle Luxembourgeoise wordt de maximale opbrengst bepaald op 110hl/ha voor alle wijnen en 115hl/ha voor Elbing en Rivaner.

Terroirwijnen worden aangeduid met de naam van de wijngaard, hierbij wordt de kwaliteit van de wijn bepaald door het terroir. De wijngaard, beperkte opbrengsten, selectieve oogst die met de hand gebeurt en het zo natuurlijk mogelijk cultiveren zijn slechte enkele critieria die de uitstekende kwaliteit van deze wijnen verklaren. `

De aanduiding 'Coteaux de'' voor de beste wijngaarden in kantons Grevenmacher en Remich. Maximale opbrengst van 75 hectoliter/ha.

Eenvoudigere wijnen krijgen 'Côtes de' gevolgd door de dorpsnaam. De opbrengst ligt hier tussen 75 en 100 hl/ha.

Daarnaast moeten de wijnen door een commissie 'het Marque Nationale", worden onderzocht. Men werkt met een 20 puntensysteem.
Appellation Contrôle : minimaal 12 punten scoren
Vin Classé: tussen 14 en 15,9 punten
Premier Cru : tussen 16 en 17,9 punten
Grand Premier Cru : meer dan 18 punten.

Belangrijkste Druivenrassen

Wijndomeinen
images.png

Caves Gales

53 Rte de Stadtbredimus, 5570 Remich, Luxemburg

Moselle Luxembourgeoise

images.png

Caves Lucien Gloden

29 Route du Vin, 5405 Schengen, Luxemburg

Moselle Luxembourgeoise

images.png

Caves Paul Legal

27 Route du Vin, 5403 Schengen, Luxemburg

Moselle Luxembourgeoise

images.png

Domaine Henri Ruppert

Markusbierg, Schengen, Luxemburg

Moselle Luxembourgeoise

images.png

Domaine Sunnen-Hoffmann

6, rue des Prés L- 5441 Remerschen

Moselle Luxembourgeoise

images.png

Domaine Vinsmoselle - Caves du Sud Remerschen

12 Rte du Vin, 5429 Stadtbredimus, Luxemburg

Moselle Luxembourgeoise

images.png

Domaine Viticole Charles Decker

Remerschen, Schengen, Luxemburg

Moselle Luxembourgeoise

images.png

Domaine Viticole Fränk Kayl

Remerschen, Schengen, Luxemburg

Moselle Luxembourgeoise

Belangrijkste Druivenrassen
images.png

Auxerrois

De auxerroisdruif is een witte druif die veel voorkomt in wijngaarden in Luxemburg en in de Franse wijnstreek de Alsace. De druif is vernoemd naar het kleine Franse graafschap Auxerre, dat in Bourgogne ligt.

De druif is al een oude druif en wint nog elk jaar aan belang.

De witte druif groeit uitstekend op leisteen en is eerder rijp dan de Pinot Blanc.Hij heeft wel wat meer body en iets hoger alcoholpercentage dan de Pinot Blanc.

Deze druif wordt aangeplant als een van de belangrijkste voor de crémant d'Alsace.

images.png

Chardonnay

Chardonnay is de witte druif voor witte wijn bij uitstek. Hij wordt dan ook wereldwijd verbouwd. Deze druif is de kameleon en past zich aan aan elk klimaat.. Chardonnay heeft echter geen uitgesproken smaak .

images.png

Elbling

Het is de oudste wijndruif in Europa en werd al door de Romeinen gekweekt in het Moezelgebied.

images.png

Gewürztraminer

images.png

Müller-Thurgau

Müller-Thurgau is een witte druivensoort. In 1882 is deze ontwikkeld door de wetenschapper Hemann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau.

Dit druivenras is zeer succesvol wereldwijd. Het is een druivensoort die relatief weinig eisen stelt aan bodem en weersgesteldheid.

De druif rijpt vroeg en levert sappige, soms bloemige wijnen met een fijn, fruitige muskaataroma. Het zuur is aan de milde kant

images.png

Pinot Blanc

Deze druif heeft heel veel verschillende namen en vandaar ook relatief onbekend. De pinot blanc komt waarschijnlijk uit de Bourgogne. De pinot blanc stelt heel veel eisen aan de wijnboer en de wijngaard. Deze witte druif rijpt langzaam en heeft voldoende warmte nodig. Daarnaast eist ze ook een bodem met voldoende voedingsstoffen. Hierdoor is deze druif vooral te vinden in Centraal-Europa en het westen van Frankrijk vanwege het landklimaat. De pinot blanc doet het vooral goed op kalkrijke bodems.

images.png

Pinot Gris

Deze paarswitte druif stamt af van de bekende druif pinot noir. De witte wijnen die van de pinot gris worden gemaakt zijn aromatische wijnen met fruitige smaken. Ze zijn vaak donkerder van kleur dan wijnen die van de pinot blanc worden gemaakt. Dit komt door de lichtroze druiven. Die zorgen voor meer kleur en een net andere smaak.

images.png

Pinot Noir

Pinot Noir groeit normaal gesproken het best in koelere klimaten en levert volgens rodewijnstandaarden een bleke vloeistof op. Pinot Noir smaakt heerlijk als hij nog jong is en zit boordevol sappige tonen van aardbei en rode kers. Maar hij is ook lekker als hij wat ouder is en soepel en aards smaakt

bottom of page