
Geschiedenis
Duurzame teelt is lastig in een gebied dat achtereenvolgens werd bezet door Feniciërs, Grieken, Romeinen, Visigoten en Arabieren.
De structurering van de ruim 2000 jaar oude wijngaarden begon in de 15de eeuw, na de reconquista (herovering door christelijke koninkrijken van de gebieden op het schiereiland en de Balearen die waren bezet door moslims. De Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan was dol op Xereswijnen. Het verhaal gaat dat hij voor zijn wereldreis in 1510 meer geld uitgaf aan wijn dan aan bewapening. Duidelijk een zeevaarder die denkt aan het moreel van zijn matrozen!
Spanje exporteerde zijn wijn lange tijd naar het verenigd Koninkrijk of Italië. Maar door de druifluisepidemie die in de 19de eeuw de Franse wijngaarde trof, werd Spanje dé leverancier van Europa. De 20ste eeuw werd gekenmerkt door een op productievermeerdering gerichte wijnbouw. Pas in de jaren negentig vernieuwde de Spaanse wijnbouw. Spanje is een geweldig land voor de wijnliefhebber. Ook onderscheidt het grootste wijngebied ter wereld zich door de grote diversiteit aan gebruikte druivenrassen. Hoewel er meer ruimte komt door de internationale merlot, syrah en chardonnay, zijn autochtone variëteiten nog altijd de belangrijkste.
Classificatie & Wetgeving
Spanje heeft (2018)
68 DO's (Denominacion de Origen) en
2 DOCas (Denominacion de Origen Calificada) : Rioja en Priorat
17 Vinos de DO Pago (specifiek wijndomein) en
7 Vinos de Calidad of VC (kandidaat DO's)
In sommige DO's (zoals Rioja, Bierzo en Priorat) gebruiken ook Vino de Pueblo of Vi de Vila als één dorp zorgt voor de wijn, gelijkaardig zoals men in Bordeaux doet.
Er zijn ook meer dan 40 IGPs (Vinos de la Tierra). Deze zijn zeer interessant zeker die uit Castilla y Leon en Valdejalon in Aragon. Vino or Vino de Espana is de basis EU aanduiding (oude aanduiding: Vino de Mesa of Vi de Taula)
Er is een opmerkelijke kenmerk van Spaanse wijnbouw: men heeft de gewoonte om druiven en zelfs wijn in te kopen. Meer en meer jongere generaties verkiezen echter bottelen op het domein. De Spaanse wijndomeinen zijn dan ook meestal plaatsen waar wijn wordt bewaard. Men verkoopt ook de wijn als hij klaar is om te drinken niet als hij klaar is om te verkopen.
Voor eeuwen werd er gewerkt met Amerikaanse eik. Vanaf 1980s zijn de meer ambitieuze wijnmakers fervente aankopers van Franse eik. Naast hout gebruikt men ook Tinajas (aarden potten) en amphorae (betonnen ei) om wijn te verouderen.
Meer en meer wijnbouwers verkiezen minder lange verouderingsprocessen en verlaten Gran Reserva categorieën.
Bodem & Klimaat
Koude winters vormen een groot contrast met de zeer warme zomers.De opwarming van het klimaat en stijgende temperaturen zorgen ervoor dat wijnbouwers meer en meer de noord georiënteerde wijngaarden verkiezen. Om zonnebrand te beperken verkiest men ook wijnstruiken.
De droogtes tijdens de zomer zorgen vooral in het zuiden en het oosten voor beperkte opbrengsten. Irrigatie is vanaf 1995 toegelaten. Spanje heeft de meeste hectares aan wijngaarden, maar toch produceren ze minder wijn dan Frankrijk en Italië
Specifieke Wijntermen
Ano = Jaar
Blanco = wit
Bodega = wijndomein
Cava = Sprankelende wijn gemaakt op traditionele wijze
Cosecha = wijnjaar
Crianza = wijn verouderd minimum voor 2 jaar na de oogst waarvan minimaal 6 maanden op eik (in Rioja en Ribera Del Duero zelfs 12)
Dulce = zoet
Embotellado (de origin) = gebotteld
Espumoso = sprankelend
Gran Reserva = wijn verouderd minimum voor 18-24 jaar in eik en 36-42 maand op de fles
Joven = wijn verkocht 1 jaar na de oogst
Reserva = wijn verouderd minimale duur bepaald door de appellatie - gewoon minder voor witte wijnen.
Rosada = rosé
Clarete = licht rood
Seco = droog
Tinto = rood
Vendimia = de oogst
Vino = Wijn
Vino generosa = versterkte wijn