top of page

Alsace

images.png

Enkele miljoenen jaren voordat de wijnstok werd geplant, zorgde de verzakking van een deel van de Vogezen voor de opmerkelijke diversiteit van de grond in de Elzas. De Elzas kent een roerige geschiedenis met veel conflicten. De Cultuur, van de mensen en de wijn, is geïnspireerd door zowel Frankrijk als Duitsland

Geografisch

Deze regio ligt in het noordoosten van Frankrijk. Deze streek, tussen de Rijn en de uitlopers van de Vogezen, is wereldwijd bekend om zijn productie van uitzonderlijke witte wijnen. Er is een wijnfout tussen Marlenheim en Thann. De Appellation bestaat 119 gemeenten en heeft een totale lengte van 120 km

Alsace is opgesplitst in 2 departementen: Bas-Rhin (van Straatsburg tot Sélestat) en Haut-Rhin (van Sélestat tot Mulhouse)

Alsace heeft een semi-continentaal klimaat. (Koude winters en lentes, Zonnig en warme zomers en herfst).
Er is weinig neerslag en veel zonen-uren. De invloed van Vogezen is groot voor deze streek, ze houden vooral de westenwind en de regen uit het westen tegen.

Klimaat & Terroir

Geschiedenis

Jarenlang Politieke wijzigingen dan Frans, dan weer Duits. Daarom is deze streek een mengkroes van Duitse en Franse invloeden.

1870 veroverde Pruisen de Alsace
1918 heroverde Frankrijk deze streek
1940 opnieuw bezet door de Duitsers
1945 terug bij Frankrijk aangesloten

AOC gebied vanaf 1962.
In 1972 mag er uitsluitend in het productiegebied gebotteld worden.

Classificatie

Druivenrassen
Appellaties
Wijndomeinen
bottom of page