
Heuvelland

Heuvelland is een erkend wijnbouwgebied in de Westhoek. BOB Heuvellandse wijn is sinds 2005 een gecontroleerde en beschermde oorsprongsbenaming. In zeven van de acht Heuvellandse dorpen vind je nu wijngaarden.
Heuvelland zorgt momenteel voor 10% van de totale Belgische aanplant, goed voor 200.000 flessen per jaar. Het wijnbouwareaal bestrijkt momenteel 60 ha.
Ook in de bredere omgeving van Heuvelland wordt wijn verbouwd. Zo telt Vintage Heuvelland ook leden uit Wervik, Zonnebeke en Bas-Warneton. Veel wijnbouwers produceren daarbij nog heel wat nevenproducten.
Naast de frisse, aromatische en droge witte wijn produceert de regio mousserende wijnen volgens de méthode traditionele. Ook de rode wijn valt erg in de smaak.
Geografisch
Het West-Vlaams Heuvelland of de West-Vlaamse Heuvels is een heuvelgebied in de Westhoek, op de grens van de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Franse Noorderdepartement. Aan de noordkant van het heuvelgebied stroomt de rivier de IJzer, die net zoals enkele van zijn zijrivieren in Frans-Vlaanderen in Frankrijk ontspringt. Aan de zuidkant stroomt de rivier de Leie, eveneens met brongebied in Frankrijk. De Midden-West-Vlaamse Heuvelrug is een noordelijke uitloper van het heuvelgebied. Het Houtland is het Franse deel van het West-Vlaams Heuvelland. Sinds 1992 is de streek een erkend Regionaal Landschap 'West-Vlaamse Heuvels
Klimaat & Terroir
Door het koele klimaat en dankzij de frisse nachten en de lange rijpingsperiode, krijgen de Heuvellandse wijnen hun typisch aromatisch en fris karakter.
Het glooiende landschap en de nabijheid van de Noordzee zijn positieve elementen in de situatie van het terroir. De 'bergen' van Heuvelland en de ligging van de hellingen zorgen voor meer zonlicht en een perfecte afwatering. Veel wijngaarden genieten bovendien van de bescherming van de nabijgelegen bossen.
In Heuvelland vinden we arme zand-leenbodem met een heel goede drainage dankzij het ijzerzandsteen in de bodem. Het ijzerzandsteen - lokaal bergsteen genoemd - aan de oppervlakte heeft het voordeel bij zonnig weer op te warmen. Zo wordt een warm microklimaat gevormd in de buurt van de druiven, wat de afroeping van de druiven stimuleert.
Geschiedenis
In 1996 werd de eerste aanplant gerealiseerd op de Monteberg.
Classificatie
BOB en BGA classificatie
Druivenrassen

Pinot Meunier
't Hooghof
Blauer Zweigelt
Koudekot Wijnbouw

Acolon
Wijngaard Zavelaar

Chardonnay
Wijndomein Neuve-Eglise

Pinot Noir
Wijndomein Petit Bois

Acolon
Wijngaard Entre-Deux-Monts

Auxerrois
Wijndomein Rozenhil

Chardonnay
Wijndomein 't Zwaluwnest

Acolon
Wijndomein Ravenstein
Cabernet Cortis
Wijngoed Klein Rijselhhoek

Auxerrois
Wijngoed Reyngaard

Johanniter
Domein Vidaigne
Appellaties

Op 18 november 2005 wordt zowel Heuvellandse wijn, Vlaamse Mousserende kwaliteitswijn en Vlaamse Landwijn erkend bij ministerieel besluit en ondertekend door Yves Leterme.