top of page

Vlaanderen

images.png

Vlaanderen heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het handel drijven, ook voor wijnen. Hierdoor werden heel wat Franse en Duitse wijnen in Vlaanderen ingevoerd. Daarnaast was er ook concurrentie van de bier productie en was het kweken van hop meer op het klimaat afgestemd.

De eigen wijngaarden verdwenen ondertussen door de kleine ijstijd en de verwoestingen van christelijke vestigingen tijdens de franse revolutie. Pas heel recent neemt de productie terug toe door toedoen van de opwarming van het klimaat.

Geografisch

De totale oppervlakte van Vlaanderen bedraagt 13.682,38 km². Wanneer men het Brussels Hoofdstedelijk Gewest echter niet meerekent bedraagt deze 13.521 km² (2007). De grensomtrek van Vlaanderen bedraagt 796 km waarvan 66 km kustlijn. In totaal zijn er 178 grensovergangen. De belangrijkste steden in Vlaanderen zijn Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Mechelen, Aalst, Kortrijk, Hasselt, Sint-Niklaas, Oostende, Roeselare en Genk.

De hoogste punten van Vlaanderen zijn het Stroevenbos en de Reesberg in de gemeente Voeren met een hoogte van 287,5 m. Het hoogste punt van Vlaanderen met uitzondering van de Voerstreek is de Kemmelberg in Kemmel (156 m). Dit is dan ook zonder de mijnterrils van Winterslag en Waterschei gerekend, hun toppen bevinden zich respectievelijk op 163 en 165 meter boven het zeeniveau.

Klimaat & Terroir

Vlaanderen heeft een gematigd zeeklimaat aan de kust en zijn hinterland.
In de rest van de regio heerst een gewijzigd zeeklimaat, met matige temperaturen, overwegend westenwinden, sterke bewolking en regelmatige neerslag. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 9 à 10 °C, de gemiddelde januaritemperatuur 2 à 3 °C en de gemiddelde julitemperatuur ongeveer 17 °C. De jaarlijkse neerslag is ongeveer 800 mm, die verspreid over alle maanden valt. Er kunnen twee klimaattypes onderscheiden worden.

Geografisch gezien begint Vlaanderen in het westen met de kuststrook van de Noordzee. De streek bestaat uit een zandstrand met duinen, die zich in een rechte lijn over een afstand van circa 65 km uitstrekken. Achter de kust liggen de polders, een vlak en zeer vruchtbaar land dat vroeger regelmatig door de zee werd overspoeld, maar nu drooggelegd is en door sluizen tegen de sterke getijdenwerking wordt beschermd.
Tussen de westelijke polders, de Leie en de Schelde ligt de Vlaamse Laagvlakte (soms ook wel opgesplitst in Zandlemig Vlaanderen en Zandig Vlaanderen), een zandstreek die hier en daar heuvelachtig is. Deze heuvelruggetjes worden de West-Vlaamse heuvels en de Vlaamse Ardennen genoemd.
In het verlengde van de Vlaamse Laagvlakte, naar het oosten toe, liggen de Kempen. Het landschap bestaat vooral uit dennenbossen, weiland en maïsvelden. Ten zuiden hiervan streken zich van west naar oost de Groentestreek, het Hageland en Vochtig Haspengouw uit. Zandlemig Vlaanderen, Zandig Vlaanderen en de Groentestreek worden gezamenlijk ook wel aangeduid als Binnen-Vlaanderen.
In het uiterste oosten van Vlaanderen bevindt zich het Maasland en de Voerstreek die deel uitmaakt van het Land van Herve. Ten slotte strekken de Brabantse Leemstreek en Droog Haspengouw zich uit over de zuidelijke delen van Vlaams-Brabant en Limburg.

Vlaanderen wordt opgesplitst in Zandlemig Vlaanderen en Zandig Vlaanderen.

Geschiedenis

Het grondgebied van het huidige Vlaanderen was in de middeleeuwen verdeeld over meerdere feodale staten. De voornaamste waren het Graafschap Vlaanderen in het westen, het Hertogdom Brabant in het centrum en het Graafschap Loon in het oosten; het laatste werd in 1367 bij het Prinsbisdom Luik gevoegd. Het Graafschap Vlaanderen viel onder de Franse Kroon, terwijl het overige deel van het huidige Vlaanderen onderdeel was van het Heilige Roomse Rijk.

In 1384 werd het Graafschap Vlaanderen, in 1430 gevolgd door het Hertogdom Brabant, bij de Bourgondische Nederlanden gevoegd. De Pragmatieke Sanctie uit 1549 verenigde de Zeventien Provinciën (of Spaanse Nederlanden in brede zin) onder keizer Karel V. In 1581 verklaarden de provincies die samen de Unie van Utrecht vormden hun onafhankelijkheid van Spanje (Plakkaat van Verlatinge) en vormden de Verenigde Provinciën. Spaanse troepen heroverden echter grotendeels Vlaanderen en Brabant zodat de Zuidelijke Nederlanden onder Spaans bewind bleven en enkel de Noordelijke Provinciën samen een confederale republiek vormden. Als datum voor de (eerste) "Scheiding der Nederlanden" wordt vaak de Val van Antwerpen in 1585 genoemd.

Na de slag bij Kassel van 1677 werd het meest westelijke deel van het Graafschap Vlaanderen (de streek rond Kassel, Belle en Ieper) bij Frankrijk gevoegd, wat bevestigd werd in 1678 door de Vrede van Nijmegen. De Zuidelijke Nederlanden zouden in 1713 met de Vrede van Utrecht van Spaanse in Oostenrijkse handen overgaan. Einde 1789 riepen de verschillende provincies, waaronder ook Vlaanderen en Brabant, de onafhankelijkheid uit, doch Oostenrijkse troepen keerden na een jaar terug. In 1792 werden de Oostenrijkse Nederlanden en het nog steeds onafhankelijke Prinsbisdom Luik door Frankrijk ingenomen, en na een korte Oostenrijkse herovering, in 1795 geannexeerd. Hiermee werd voor het eerst in de geschiedenis het grondgebied van het huidige Vlaanderen samengebracht. In 1815 werd Vlaanderen samen met het huidige Wallonië een deel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden tijdens het Congres van Wenen na de definitieve nederlaag van Napoleon.

Met de Belgische Revolutie van 1830 scheurde België zich af van het huidige Nederland. Na enkele decennia van bewustwording ontstond de Vlaamse Beweging.

In 1962 werd de taalgrens officieel vastgelegd, en in 1993 werd België officieel een federale staat. Vlaanderen wint sindsdien geleidelijk aan institutionele, politieke, financiële, culturele, economische en sociale autonomie.

Classificatie

BOB en BGA classificatie

Druivenrassen
images.png

Dornfelder

De Kluizen

images.png

Chardonnay

Wijngoed Fortune

images.png

Pinot Gris

Tomsvines

images.png

Bianca

Wijngoed Mira

images.png

Cabernet Cortis

Wijngoed Dirkus

images.png

Johanniter

Wijngoed Rhode

images.png

Bianca

Reynaert Wijngaard

images.png

Cabernet Cantor

Wijndomein Vin & Vie

images.png

Acolon

Wijndomein Nobel

images.png

Chardonnay

Wijndomein Vandersteene

images.png

Bianca

Wijndomein Waes

images.png

Johanniter

In Monte Bladinio

Appellaties
Wijndomeinen
images.png

De Kluizen

Broekstraat, 9310 Aalst, België

Vlaanderen

images.png

In Monte Bladinio

Kantienberg 7, 9000 Gent, België

Vlaanderen

images.png

Reynaert Wijngaard

Veldeken 2, 9160 Lokeren, België

Vlaanderen

images.png

Tomsvines

Roggemanstraat 12, 9220 Hamme, België

Vlaanderen

images.png

Wijndomein Nobel

Denen 33, 9080 Lochristi, België

Vlaanderen

images.png

Wijndomein Vandersteene

Krekelstraat 32, 9840 Gent, België

Vlaanderen

images.png

Wijndomein Vin & Vie

Lindestraat 63, 9090 Melle, België

Vlaanderen

images.png

Wijndomein Waes

Remi Vlerickstraat 1, 9052 Gent, België

Vlaanderen

images.png

Wijngoed Dirkus

Doorn 2b, 9220 Hamme, België

Vlaanderen

images.png

Wijngoed Fortune

Zomerstraat 56, 9270 Laarne, België

Vlaanderen

images.png

Wijngoed Kapelle

Kapelleweg 24, Schuiferskapelle

Vlaanderen

images.png

Wijngoed Mira

Marktplein 1, 9220 Hamme, België

Vlaanderen

bottom of page