top of page

Tempranillo

Dit druivenras vormt de ruggengraat van bijna alle beste wijnen uit Spanje. Hij wordt steeds meer aangeplant. De druiven hebben een dikke schil en kunnen diepgekeurde, langlevende wijnen produceren zonder, wat uitzonderlijk is voor Spanje, een al te hoog alcoholgehalte. Het is inmiddels de populairste druif in Spanje.

Temprano is Spaans voor vroeg, vandaar de naam van de druif. Tempranillo rijpt ruim 2 weken vroeger dan zijn blendingpartner garnacha. Door de korte groeicyclus gedijt hij goed in het wat ruwere, door Atlantische Oceaan beïnvloedde klimaat van de Rioja Alta- en Rioja Alavesa.

Tempranillo komt onder andere namen voor in Penedès, Valdepeñas, Navarra en Castilla-La Mancha en Toro. Tempranillo is ook een van de weinige Spaanse druivenrassen die in Portugal is geaccepteerd. Hij wordt gebruikt voor zowel port als niet-versterkte wijnen. Zijn officiële naam is Tinta Roriz en komt zowel in Douro, Dãoregio en andere delen van Portugal voor.

In Argentinië is tempranilla (zoals hij daar genoemd wordt) op zijn retour met slechts 5000 ha aangeplant in 2002, bijna alles in Mendoza. In Zuid-Frankrijk (Aude) wordt hij gebruikt om te mengen met andere soorten. In California is hij te vinden in de Central Valley en Sierra Foothills waar enkele producenten zoals Stevenot en Albacela mooie tempranillo wijnen maken.

Tempranillo

Alternatieve namen:

Ull de llebre (Penedès) - Cencibel (Valdepeñas) - Tinto Fino (Ribero Del Duero) - Tinto Madrid - Tinto de La Rioja - Tina del Pais - Tinto Aragónes (Alentejo) - Tinto de Toro - Tinta Roriz (Portugal - Douro) - Tempranilla (Argentinië)

Afkomst: 

bottom of page