
Jura

Geografisch
De Jura is een nogal afgezonderde bergstreek, die ligt in het oosten van Frankrijk aan de grens met Zwitserland.
Klimaat & Terroir
Het klimaat in de Jura is uitgesproken continentaal met zeer koude winters waarin de temperatuur flink onder het vriespunt daalt en waarin het overvloedig sneeuwt. De zomers zijn warm een zonnig maar het kan fors regenen. Het najaar is lang en zacht
Het landschap is een opeenvolging van rotsachtige bergkammen en landelijke weilanden waar koeien grazen, want dit is ook een kaasstreek. De stad Lons-le-Saunier ligt in het midden van de grote appellatie Côtes-du-Jura die zich van het noorden naar het zuide uitstrekt.
De bodem is gemengd kalk en klei
Geschiedenis
Classificatie
Druivenrassen

Koptekst 2
Copiloten SARL

Koptekst 2
Cellier des Tiercelines
Appellaties

Deze appelatie produceert witte, rode en rosé stille wijnen. Voor witte wijn is chardonnay en savagnin minimaal 80% aanwezig. Voor rode wijn en rosé zijn pinot noir, poulsard (lokaal: ploussard) en trousseau voor 80% aanwezig. Enkel de vijf bovenvermelde druiven zijn toegestaan. De vermeldingen "vin de taille" en "vin jaune" mogen worden vermeld indien het corresponderende proces is gevolgd. De vermelding "Pupillin" mag enkel worden vermeld indien de druiven afkomstig zijn van het dorp Pupillin en ook aldaar het volledige wijnproces is gevolgd. Le cahier de charges: https://www.jura-vins.com/medias/nos-vins/1-appellations/2-aocarbois/Cahier_des_charges_Arbois.pdf


De wijngaarden van de Côtes-du-Jura strekken zich uit ten noorden en ten zuiden van Lons-Le-Saunier over 72 dagen. Er is overwegend witte wijn, gemaakt van Savagnin en Chardonnay. De rode wijn en de rosé worden gemaakt op basis van Pinot Noir, Trousseau en Poulsard. Deze laatste soort levert heel bleke wijn op en wordt soms gebruikt voor witte wijn. Chardonnay en Pinot Noir tonnen de nauwe verwantschap met Bourgondië en Franche-Comté, terwijl Savagnin, Trousseau en Poulsard puur lokale soorten zijn. De wijn kan van één druivensoort komen of geassembleerd worden.
