
Moselle Luxembourgeoise

Geografisch
Klimaat & Terroir
Deze wijnregio heeft een gematigd zeeklimaat, door de beschutting van de Ardennen neigt het klimaat ook iets naar een continentaal klimaat toe. De invloed van de Moezel speelt ook een rol.
Heel typisch voor dit wijngebied zijn de steile hellingen en terrassen aan de oever van de Moezel. Hellingsgraden tussen 30% en 45% zijn veel voorkomend.
Twee verschillende steenformaties kenmerken de Luxemburgse Moezelwijnen.
In het kanton Remich groeien de druivenstokken hoofdzakelijk op Keuper met kalkmergel. De hellingen zijn zacht aflopend.
In het kanton Grevenmacher overwegen steile hellingen met terrassen van schelpkalk.
Geschiedenis
Reeds in 370 n Chr. beschreef de romeinse dichter ausonius hoe de hogergelegen percelen van de hellingen langs de oever van de Moezel met wijngaarden waren beplant, terwijl de vlakke delen langs de River voor akkerbouw werden gebruikt.
In de middeleeuwen zetten de kloosters de wijngaarden voort. Na de ijstijd in 1709 verdwenen de meeste aanplantingen behalve de wijngaarden in de mildere rivierdalen - precies zoals we ze momenteel nog kennen.
Naast de kwaliteitsverbeteringen en nieuwe vinificatietechnieken, experimenteerden de Luxemburgse wijnboeren met nieuwe soorten en wijngenres, dit leidde tot kwaliteitsvollere wijnen en een breed gamma.
Classificatie
Wijnen moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Voor de AOP Moselle Luxembourgeoise wordt de maximale opbrengst bepaald op 110hl/ha voor alle wijnen en 115hl/ha voor Elbing en Rivaner.
Terroirwijnen worden aangeduid met de naam van de wijngaard, hierbij wordt de kwaliteit van de wijn bepaald door het terroir. De wijngaard, beperkte opbrengsten, selectieve oogst die met de hand gebeurt en het zo natuurlijk mogelijk cultiveren zijn slechte enkele critieria die de uitstekende kwaliteit van deze wijnen verklaren. `
De aanduiding 'Coteaux de'' voor de beste wijngaarden in kantons Grevenmacher en Remich. Maximale opbrengst van 75 hectoliter/ha.
Eenvoudigere wijnen krijgen 'Côtes de' gevolgd door de dorpsnaam. De opbrengst ligt hier tussen 75 en 100 hl/ha.
Daarnaast moeten de wijnen door een commissie 'het Marque Nationale", worden onderzocht. Men werkt met een 20 puntensysteem.
Appellation Contrôle : minimaal 12 punten scoren
Vin Classé: tussen 14 en 15,9 punten
Premier Cru : tussen 16 en 17,9 punten
Grand Premier Cru : meer dan 18 punten.
Druivenrassen

Koptekst 2
Caves Gales

Koptekst 2
Domaine Viticole Krier-Welbes

Koptekst 2
Le Vignoble

Koptekst 2
Domaine Viticole Zenner

Koptekst 2
Domaine Viticole Schumacher-Knepper

Auxerrois
Domaine Vinsmoselle - Caves du Sud Remerschen

Koptekst 2
Domaine Viticole Fränk Kayl

Auxerrois
Domaine Sunnen-Hoffmann

Koptekst 2
Domaine Viticole Charles Decker

Auxerrois
Domaine Henri Ruppert

Auxerrois
Caves Paul Legal

Auxerrois
Caves Lucien Gloden
Appellaties

Sinds 4 januari 1988 wordt de Crémant Luxembourgeoise gebruikt voor kwaliteitsschuimwijn, zowel wit als Rosé mits de voorwaarden van vinificatie worden gevolgd.

Wijnen moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Voor de AOP Moselle Luxembourgeoise wordt de maximale opbrengst bepaald op 110hl/ha voor alle wijnen en 115hl/ha voor Elbing en Rivaner. Terroirwijnen worden aangeduid met de naam van de wijngaard, hierbij wordt de kwaliteit van de wijn bepaald door het terroir. De wijngaard, beperkte opbrengsten, selectieve oogst die met de hand gebeurt en het zo natuurlijk mogelijk cultiveren zijn slechte enkele critieria die de uitstekende kwaliteit van deze wijnen verklaren. ` De aanduiding 'Coteaux de'' voor de beste wijngaarden in kantons Grevenmacher en Remich. Maximale opbrengst van 75 hectoliter/ha. Eenvoudigere wijnen krijgen 'Côtes de' gevolgd door de dorpsnaam. De opbrengst ligt hier tussen 75 en 100 hl/ha. Daarnaast moeten de wijnen door een commissie 'het Marque Nationale", worden onderzocht. Men werkt met een 20 puntensysteem. Appellation Contrôle : minimaal 12 punten scoren Vin Classé: tussen 14 en 15,9 punten Premier Cru : tussen 16 en 17,9 punten Grand Premier Cru : meer dan 18 punten.